Λάρισα

Κέλλας με Παπαθανάση για προβλήματα του αναπτυξιακού, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τον αναπτυξιακό νόμο έθεσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στον αν. υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που υφίστανται σε σχέση με την αγορά γεωργικών ελκυστήρων και μηχανημάτων καθώς και την κατασκευή αποθηκών αγροτικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τόνισε πως, οι ενισχυόμενες δαπάνες, όχι μόνο δεν αρκούν για την αγορά ενός νέου τρακτέρ, αλλά ούτε για την απόκτηση των τεσσάρων τροχών του, αφού δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 30% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους. Ειδικότερα, ανέφερε ως παράδειγμα πως, ενώ δεν υπάρχει τρακτέρ κάτω από 100.000€, με την εφαρμοστική απόφαση του αναπτυξιακού νόμου, επιδοτούνται μόλις 60.000€, γεγονός που καθιστά την αγορά του αδύνατη.

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε, επίσης, πως ανάλογος περιορισμός ισχύει και για τις κτιριακές επενδύσεις. Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καλύπτεται το 45% της κατασκευής, ενώ για το υπόλοιπο 55% της ενίσχυσης προϋποτίθεται η αγορά αγροτικών μηχανημάτων ή άλλου σχεδίου που πιθανόν ο αγρότης δεν έχει ανάγκη. Δηλαδή, εξήγησε, πως κάποιος αγρότης, που θέλει να χτίσει μία αποθήκη, για να αποθηκεύσει τα προϊόντα του, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά κλπ., δεν μπορεί να κάνει επένδυση, καθώς θα πρέπει να καλύψει το 45% με κτιριακές υποδομές, ενώ με το υπόλοιπο 55% του προϋπολογισμού, θα πρέπει να πάρει μηχανήματα, κι ας μην τα χρειάζεται.

Ο Νίκος Παπαθανάσης άκουσε με προσοχή τα θέματα που έθεσε ο Λαρισαίος βουλευτής και δήλωσε ότι ο αναπτυξιακός προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο από τους αγρότες και όχι μεμονωμένη αγορά αγροτικού μηχανήματος ή κατασκευή κτιρίου. Τόνισε, δε, ότι, για τον σκοπό αυτό, έχει εκδοθεί πρόσκληση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 230.000.000€.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την απορρόφηση πόρων απ’ τον αναπτυξιακό νόμο, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης και της συνακόλουθης αύξησης του κόστους παραγωγής.

Οι κύριοι Κέλλας και Παπαθανάσης αναφέρθηκαν, τέλος, στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5,3% το 2022. Επίσης, εστίασαν ειδικότερα στην αύξηση των φετινών εξαγωγών στον πρωτογενή τομέα κατά 20%, οι οποίες αποτελούν το 41% ΑΕΠ έναντι 22% το 2010.

 

Previous ArticleNext Article