Λάρισα

Καθορίζεται η αμερικανική παρουσία των ΗΠΑ στη Λάρισα και στην 110 Π.Μ.

Τις βάσεις για μια νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ως αντίβαρο στις Τουρκικές προκλήσεις, έβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και αναμένεται να την διαπραγματευτεί τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση Μπάιντεν με τους Έλληνες αξιωματούχους. Είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία θα είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Η Αμερικανική πλευρά θέλει να ενισχύσει την παρουσία και τον ρόλο της στη Νιοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά την ψύχρανση των σχέσεων με την Τουρκία. Από την άλλη αυτή τη συμφωνία η Ελληνική πλευρά, τη  βλέπει ως «ασπίδα» για όλη στη περιοχή , καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει αρκετή ένταση λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Από την συμφωνία -που δεν αποκλείεται να έχει πενταετή διάρκεια-  η χώρα θα κερδίσει σε υποδομές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θα επιλέξει ο ξένος παράγοντας, αλλά θα λάβει και άλλα σημαντικά ανταλλάγματα.

Ποιες εγκαταστάσεις κοιτούν οι Αμερικανοί

Είναι δεδομένο ότι οι ΗΠΑ Θέλουν την αναβάθμιση της Σούδας καθώς χαρακτηρίζουν την Κρήτη ως το αεροπλανοφόρο της Μεσογείου. Όμως Θέλουν να χρησιμοποιήσουν και εγκαταστάσεις σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας ,την Σκύρο και το Στεφανοβίκειο . Επίσης επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν και στη Λάρισα, στη βάση της 110 Π.Μ. Μάλιστα εδώ είναι έντονο το ενδιαφέρον τους, καθώς μπορούν να εποπτεύσουν όλα τα Βαλκάνια μέχρι τις παρυφές των χωρών που βρίσκονται σε ε ρώσικη επιρροή.

Γιατί θεωρείται σίγουρη η παρουσία των ΗΠΑ στην 110 Π.Μ.

Οι Αμερικανοί μέχρι και τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού μεταστάθμευαν στην 110 Π.Μ. τα UCAV MQ-9 τα οποία και επόπτευαν με τις πτήσεις τους όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Μάλιστα για αυτή την μεταστάθμευση οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σε υποδομές στη βάση, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και αναβαθμίζουν την 110 Π.Μ.

Θεωρείται δεδομένο ότι ακριβώς επειδή οι Αμερικανοί έχουν ήδη επενδύσει στη Λάρισα θα θέλουν να δραστηριοποιούνται από εκεί και τα επόμενα χρόνια, ακόμη κι αν με βάση τον προγραμματισμό τους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και νέες επενδύσεις προκειμένου να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Κατά καιρούς μεταξύ των δύο πλευρών είχε συζητηθεί η μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ στη βάση της Λάρισας κάτι που για να υλοποιηθεί θα χρειαζόταν επιπλέον επενδύσεις που θα ήταν χρήσιμες και στην ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει την μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων νατοϊκών  αεροχήματα (UAV), RQ 4 D Global hawk στην Λάρισα, που σήμερα επιχειρούν από την Ιταλία.

Τέλος θυμίζουμε ότι για 48 ώρες είχαν μετασταθμεύσει στο παρελθόν και F- 22 stealth προερχόμενα από την Γερμανία και με άγνωστο τελικό προορισμό.

Αυτές οι κινήσεις των Αμερικάνων δείχνουν να προτιμούν και να εμπιστεύονται τις εγκαταστάσεις της 110 Π.Μ. για την υλοποίηση ενός σημαντικού μέρους του σχεδιασμού τους. Όμως τι πραγματικά θα ζητήσουν να υλοποιήσουν στην 110 Π.Μ. θα το μάθουμε σε λίγους μήνες, όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την σύναψη της νέα αμυντικής συμφωνίας.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article