Ελασσόνα

Κατεδαφίστηκε το αρχοντικό Μάντζαρη στο Πραιτώρι Ελασσόνας

Τέλος εποχής για ένα ιστορικό κτίριο στο Πραιτώρι Ελασσόνας. Το αρχοντικό Μάντζαρη,κτίσμα που χρονολογείται στα μέσα του 19ου αι., παραδόθηκε στην μπουλντόζα. Λαβωμένο και από τους σεισμούς του περσινού Μάρτη, το κτίριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές. Η διαδρομή του στον χρόνο, ωστόσο, είναι συνυφασμένη με την ιστορία της περιοχής. Σε ένα εμπεριστατωμένο κείμενο για το αρχοντικό Μάντζαρη, που δημοσιεύτηκε στην «Ε» (φύλλο 7ης Απριλίου 2021), ο Βασίλης Καραγιάννης, φοιτητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, ΑΣΟΕΕ, κάτοικος Πραιτωρίου, έγραφε: «Το αρχοντικό Μάντζαρη στο Πραιτώρι Ελασσόνας, χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1840, ήταν από τα λίγα εναπομείναντα αρχοντικά σπίτια που διαθέτει το Πραιτώρι και ένα από τα περίφημα «Χατζημπυράτικα».

Όμως, διαφέρει από όλα τα άλλα, αφενός από την αλλαγή της ιδιοκτησίας, αφού πλέον ανήκει στην οικογένεια Μάντζαρη (o παππούς τους, γιατρός από τη Βερδικούσια παντρεύτηκε την Πολυξένη Χατζημπύρου, συγγενή του καπετάν Λεωνίδα Χατζημπύρου) και αφετέρου λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής, του μεγέθους και της ιστορίας του.

Είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα και χαρακτηριστικό σπίτι της εποχής. Διέθετε τρεις πολεμίστρες, ώστε σε περιπτώσεις επιθέσεων να μπορούν οι ένοικοί του να αμύνονται. Αντικρίζοντάς το κανείς ξεχωρίζει το μέγεθός του (170 τ.μ. μόνο το αρχοντικό), αλλά και το παραδοσιακό πηγάδι, το οποίο ξεδιψούσε όχι μόνο την οικογένεια, αλλά και τη γύρω γειτονιά. Επιπλέον διέθετε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, ο οποίος μέχρι και πριν την εκδήλωση του σεισμού ήταν λειτουργικός. Το πιο σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ιατρείο της οικογένειας Μάντζαρη, το οποίο όλοι σχεδόν οι κάτοικοι το επισκέπτονταν, καθώς ήταν ένα από τα λίγα ιατρεία της περιοχής. Στον εξωτερικό τοίχο του οικήματος έχει διασωθεί η πινακίδα που αναγράφει το όνομα της οδού. Είναι αφιερωμένη στον ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, ταγματάρχη Ιωάννη Μπαλντούμη, ο οποίος έμενε μόνιμα στο αρχοντικό με τη σύζυγό του Φωτεινή».

Ελευθερία – Γιάννης Μουκίδης

Previous ArticleNext Article