Ελασσόνα

Κατάνυξη και μνήμες στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στον βράχο, στη διαδρομή Τσαριτσάνης – Ελασσόνας (φωτο)

Η κατάνυξη και…οι μνήμες «αντάμωσαν» για μια ακόμη χρονιά στο γραφικό και εμβληματικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στον βράχο ανάμεσα στη διαδρομή Τσαριτσάνης – Ελασσόνας.
Προχθές το απόγευμα, παραμονή της γιορτής του, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Σπυρίδων Σταμούλης. Έψαλλαν ντόπιοι ιεροψάλτες.
Δεκάδες προσκυνητές από την Τσαριτσάνη, την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή, περιπατητές και επισκέπτες, περπάτησαν και…«σκαρφάλωσαν» στον εμβληματικό βράχο. Εκεί, «απλώθηκαν» στο γύρω χώρο και μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης προσκύνησαν την εικόνα της Αγίας Μαρίνας και παρακολούθησαν τον Εσπερινό.
Και βέβαια, «ξαναξύπνησαν» άσβεστες μνήμες σε ντόπιους και επισκέπτες, αφού το συγκεκριμένο γραφικό εξωκκλήσι, ανάμεσα στην Ελασσόνα και στην Τσαριτσάνη, αποτελεί ακόμη ένα ζωντανό «κομμάτι» της ιστορίας και της παράδοσης της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης.
Όπως «καταθέτει» για το συγκεκριμένο σπήλαιο και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ο Ελασσονίτης εκπαιδευτικός Αθαν. Νταγιάκης: «Βορειοδυτικά της Τσαριτσάνης και στη μέση περίπου του δρόμου για την Ελασσόνα, υπάρχει κτισμένο μέσα σε φυσικό ή τεχνικό κωνοειδές σπήλαιο το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Η παράδοση λέει πως το σπήλαιο ίσως να λοξεύθηκε από κάποιο Βυζαντινό Αυτοκράτορα ή από τους Σλάβους κατά την περίοδο που κυριεύσανε την Τσαριτσάνη. Λόγω του απομακρυσμένου και του κτίσματος επί του βράχου, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν κρησφύγετο Μακεδονομάχων, αποσπασμάτων, ληστών, κ.λ.π.».
Πηγή: Ελευθερία-Γιάννης Μουκίδης
Previous ArticleNext Article