Λάρισα

Κατάληψη και Ασφάλιση του αεροδρομίου στην 110 Π.Μ. – Μεγάλη πολυεθνική άσκηση

Το νυχτερινό άλμα δεκάδων Ελλήνων, Αμερικανών και Ολλανδών αλεξιπτωτιστών στο Πεδίο Ρίψεων στο Ανθόφυτο Κιλκίς αποτέλεσε ένα από τα πλέον εντυπωσιακά σενάρια της μεγάλης ΝΑΤΟικης άσκησης ‘’Swift Response 2023’’ η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Γιγαντιαία μεταφορικά αεροσκάφη C-17 της USAFE αλλά και C-130 από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συνοδεία αεροσκαφών υποστήριξης A-10 αλλά και μαχητικών F-16 της ΠΑ πέταξαν πάνω από την Drop Zone. Το σενάριο προέβλεπε τη δημιουργία μεγάλης έκτασης αεροπρογεφυρώματος. Η Διακλαδική Επιχείρηση Δυναμικής Εισόδου (Joint Forcible Entry Operation)από αλεξιπτωτιστές είχε ως αποστολή την κατάληψη στρατηγικού στόχου όπως αεροδρόμιο. Ώστε να αποτελέσει βάση μεταφοράς μεγάλου αριθμού δυνάμεων με μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

image7

image8

Στο σενάριο έλαβαν μέρος αλεξιπτωτιστές από την 2η ΜΑΛ, Αμερικανοί ‘’Sky Soldiers’’ από την 173rd Airborne Brigade η οποία εδρεύει στην Βιτσέντζα της Ιταλίας και Ολλανδοί αλεξιπτωτιστές της 11thAirmobile Brigade με εμπειρία σε Βοσνία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Μάλι. Στο έδαφος σε ρόλο υποστήριξης αλλά και κατάδειξης στόχων είχαν αναπτυχθεί Έλληνες κομάντος του ΕΤΑ αλλά και Ολλανδοί SOF με καθήκοντα JTAC( Joint TacticalAttack Controller).

-Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη (Close Air Support – CAS).

-Τερματική καθοδήγηση πυρών απόJTAC (Joint TerminalAttack Controller).

– Σήμανση Ζώνης Ρίψεως και στην συνέχεια ρίψη εφοδίων και αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα από μεταγωγικά Αεροσκάφη.

-Δημιουργία αεροπρογεφυρώματος.

-Υποδοχή ενισχύσεων.

Όμως η άσκηση δεν τελείωσε στο Κιλκίς καθώς τα ξημερώματα και αφού είχε ολοκληρωθεί το σενάριο που προέβλεπε τη δημιουργία αεροπρογεφυρώματος οι κομάντος-αλεξιπτωτιστές ανέλαβαν νέα αποστολή. Επιβιβάστηκαν σε Ελληνικά και Αμερικανικά ελικόπτερα Chinook και κινήθηκαν προς το αεροδρόμιο της Λάρισας και την 110 Πτέρυγα Μάχης σε μια νέα αεροκίνητη ενέργεια κρούσης συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων Apache τα οποία υποστήριξαν την αποστολή αλλά και των Αμερικανικών αεροσκαφών Α-10. Στόχος η  – ώστε να χρησιμοποιηθεί από φίλιες δυνάμεις.

image0 3

image1 4

Το διπλό σενάριο του τελευταίου 24ωρου σε Κιλκίς και Λάρισα αποτελεί μόνο ένα μικρό τμήμα των κοινών δράσεων Ελλήνων, Αμερικανών και Ολλανδών στο πλαίσιο της ‘’Swift Response 2023’’ στον Ελλαδικό χώρο. Για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί αλλά και άλλες συμμαχικές χώρες όπως οι Ολλανδία δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή τους σε μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικου σχεδιασμού. Επιπλέον ασκήσεις όπως η ‘’Swift Response’’ αποτελούν ευκαιρία συνεκπαίδευσης Μονάδων και Μέσων με κορυφαίες και ‘’μπαρουτοκαπνισμένες’’ Συμμαχικές Μονάδες και Σχηματισμούς όπως κυρίως οι Αμερικανοί με εμπειρία σε εμπόλεμες περιοχές. Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα για εξοικείωση και κοινή εκπαίδευση με άγνωστα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα και οπλικά συστήματα όπως για παράδειγμα τα Αμερικανικά αεροσκάφη κρούσης Α-10 τα οποία δεν διαθέτει η Ελλάδα στο οπλοστάσιο της. Για την νεότευκτη μάλιστα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου η οποία σηκώνει το κύριο βάρος σχεδιασμού και οργάνωσης των σεναρίων της άσκησης, η ‘’Swift Response ’’ αποτελεί μια ακόμη δοκιμασία σε επιτελικό επίπεδο.

image5 1

image4 1

Μόνο τυχαία δεν είναι και η επιλογή της Ελλάδας για εκτέλεση ασκήσεων μεγάλης κλίμακας της Συμμαχίας την ώρα μάλιστα που στη γειτονική Τουρκία οι συμμαχικές πλέον κοινές δράσεις είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Και περιορίζονται σε συγκεκριμένα αντικείμενα κυρίως σε αέρα και θάλασσα με το ΝΑΤΟ και ειδικά τους Αμερικανούς να αποφεύγουν μεταστάθμευση δυνάμεων σε Τουρκικό έδαφος. Αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα όπου το τελευταίο διάστημα η Αμερικανική παρουσία γίνεται όλο και πιο έντονη από τη Σούδα και τις Αεροπορικές Βάσεις στη Δυτική Ελλάδα έως τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

image3 1

image2 3

Η ‘’Swift Response 23’’ διεξάγεται από την Κυριακή 07 έως το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 παράλληλα σε 3 περιοχές της Ευρώπης, στην Ελλάδα, στην Εσθονία και στην Ισπανία, και αποτελεί μέρος της διακλαδικής πολυεθνικής άσκησης ‘’DEFENDER EUROPE 23’’ που σχεδιάζουν και πραγματοποιούν οι δυνάμεις του United States Army Europe and Africa(USAREUR-AF), με σκοπό να επαυξήσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα για να ανταποκριθούν σε οποιεσδήποτε απειλές κατά του ΝΑΤΟ και των εταίρων του.

Πηγή: newpost.gr

Previous ArticleNext Article