Ελασσόνα

Καρυά Ολύμπου: Συλλέγοντας το τσάι του βουνού που κατέκτησε τις γερμανικές αγορές (φωτο)

Πάνε 15 χρόνια τώρα που δυο αδέρφια, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Χαλκιάς, με καταγωγή από την Καρυά Ολύμπου, κινούνται στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα τους φέρνοντας στο… φλυτζάνι μας το ονομαστό τσάι του βουνού που φύεται στον Όλυμπο.

Στα 1.000 μέτρα υψόμετρο το ρεπορτάζ, με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μας να μιλούν στη LarissaPress για τις ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού, τη βιολογική του καλλιέργεια και το ταξίδι του σε προορισμούς του εξωτερικού, όπως η Γερμανία.

«Στόχος μας να καλλιεργήσουμε βιολογικά το τσάι του βουνού, που χρόνια τώρα φυτρώνει στις ψηλότερες πλαγιές του Ολύμπου, χωρίς καμία παρέμβαση από πλευράς μας. Πρόκειται για μια κοπιαστική και επίπονη εργασία, ενώ η συγκομιδή – που ξεκινά  αυτή την περίοδο – γίνεται με το χέρι. Το φυτό κόβεται με ειδικό ψαλίδι και αφού αποξηρανθεί προστατευμένο σε σκιερό μέρος συσκευάζεται και διατίθεται προς πώληση», περιγράφουν οι καλλιεργητές.

Λάτρεις της φύσης και των βοτάνων, τα δύο αδέρφια καλλιεργούν ακόμη ρίγανη, φασκόμηλο, μελισσόχορτο και πολλά άλλα, με το τσάι του βουνού όμως να αποτελεί το καμάρι τους και ένα ξεχωριστό προϊόν, καθώς φύεται σε μεγάλο υψόμετρο και διακρίνεται για τις θεραπευτικές ιδιότητες, το άρωμα και την πλούσια γεύση του.

«Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς πλήθος τσαγιών που χαρακτηρίζονται ως “του βουνού”, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως καλλιεργούνται σε πεδινές εκτάσεις και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με το τσάι του Ολύμπου», ξεκαθαρίζουν, περιγράφοντας με καμάρι πως το συγκεκριμένο είδος αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης σε γερμανικό πανεπιστήμιο.

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι βοηθά στη καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ για αυτό και υπάρχουν παραγγελίες από τη Γερμανία», καταλήγουν, επιμένοντας να μιλούν περήφανα για το απόλυτο ρόφημα, την απίστευτη γεύση και το άρωμά του.

Με χρώματα και… αρώματα ολοκληρώνεται το ρεπορτάζ και αφήνοντας πίσω το βουνό των θεών το περίφημο τσάι του γένους Σιδερίτης δείχνει να δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του και την πεποίθηση των αρχαίων προγόνων μας ότι ήταν ιδανικό για τη θεραπεία πληγών από σίδερο και σπαθί. Αν μη τι άλλο κερδίζει με το… σπαθί του τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τις διεθνείς αγορές.

Της Ειρήνης Παπουτσή – ΦΩΤΟ: Λεωνίδας Τζέκας // LarissaPress

Previous ArticleNext Article