Ελασσόνα

Καραλαριώτου για το Ολοκαύτωμα του Δομέμικου: Η θυσία τους ας οδηγεί τις νέες γενιές

Στις εκδηλώσεις μνήμης «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2023» για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου Ελασσόνας,  συμμετείχε η Γενική Γραμματέας  της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας , κ. Ρένα Καραλαριώτου.

Ήταν μια τελετή γεμάτη συγκίνηση, μνήμες αλλά και διδάγματα για  τις νεότερες γενιές, που βρίσκονται ξανά απέναντι σε ανάλογες προκλήσεις σ’ όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε σε δηλώσεις της  η κ. Καραλαριώτου.

Ειδικότερα η κα Καραλαριώτου, αφού κατέθεσε  στεφάνι στη μνήμη των αθώων θυμάτων των δυνάμεων κατοχής,  τόνισε:

«Το «Ολοκαύτωμα του Δομένικου μάς προκαλεί βαθιά συγκίνηση,  δέος και αποτροπιασμό για τις θηριωδίες των καταχτητών. Όμως ταυτόχρονα  μας γεννά και αισθήματα τιμής και περηφάνιας  για ένα λαό που  δεν έσκυψε  το κεφάλι απέναντι στον  φασισμό και στους δυνάστες του.

Σήμερα, καθώς τα χρόνια περνούν, η ανάγκη να μείνει άσβεστη η ιερή μνήμη των αθώων  θυμάτων του μαρτυρικού χωριού είναι αδήριτη. Είναι χρέος όλων μας να ιστορήσουμε στους νεότερους πως  η Δημοκρατία, η ειρήνη, η ανάπτυξη, όλα αυτά αγαθά που  απολαμβάνουμε σήμερα  καταχτήθηκαν με πολύ αίμα, πολύ δάκρυ κι αγώνα από τη γενιά της κατοχής, αλλά κι από όλους αυτούς που στη συνέχεια πάλεψαν και ξαναστήσαν το χωριό στα πόδια του».

Η κα Καραλαριώτου απευθύνθηκε ιδιαίτερα στα παιδιά του Δομένικου που έλαβαν μέρος στην επιμνημόσυνη δέηση και βραβεύτηκαν στο «Παναγιώτειο Πνευματικό Κέντρο» για την πρόοδο τους στο σχολείο.

«Το καλύτερο μνημόσυνο -είπε- για τους αδικοχαμένους προγόνους σας  είναι η δική σας πρόοδος. Να προσπαθείτε καθημερινά για την μόρφωση σας. Να αγαπάτε τον τόπο αυτό, και μεγαλώνοντας να γίνετε  ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες που θα  εγγυηθείτε το μέλλον αυτού του αιματοβαμμένου τόπου».

Η Λαρισαία πολιτικός  αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα για την ηθική δικαίωση  των οικογενειών που πλήρωσαν με αίμα τις ναζιστικές φρικαλεότητες και κατέληξε :

«Ογδόντα χρόνια μετά το «Ολοκαύτωμα του Δομένικου οι αιτίες που το προκάλεσαν ξαναζούν και πάλι στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Οι ανταγωνισμοί, οι αναθεωρητισμοί, οι διαρκείς τουρκικές απειλές μας υπογραμμίζουν ότι ειδικά οι Έλληνες δεν συγχωρούμαστε να  είμαστε ούτε αφελείς ούτε αμνήμονες. Το να θυμόμαστε και να επαγρυπνούμε είναι όρος εθνικής επιβίωσης».

   

Previous ArticleNext Article