Λάρισα

Καπετάνος στο Λυκούδι Ελασσόνας: Η γνώση της τοπικής ιστορίας δείκτης για το μέλλον

Στο Λυκούδι Ελασσόνας για τρίτη φορά μέσα στο 2022 βρέθηκε ο πρώην Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας της Ν.Δ. Χρήστος Καπετάνος προσκεκλημένος της Τοπικής Κοινότητας του χωριού, προκειμένου να παρασταθεί στα εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας της οικογένειας του αείμνηστου φωτογράφου του χωριού Θωμά Δημούλα.

Η σπουδαία αυτή έκθεση με εικόνες του χωριού μέσα στον χρόνο, στην μεταπολεμική Ελλάδα, διοργανώθηκε με την επιμέλεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας του δήμου Ελασσόνας της Κοινότητας Λυκουδίου και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης , με την πολύτιμη συνδρομή της διευθύντριας του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου κας Φανής Καλοκαιρινού.

Ο Λαρισαίος πολιτικός περιηγήθηκε στην Έκθεση, συνομίλησε με πολίτες και αμέσως μετά δήλωσε: Η αξία της φωτογραφίας βρίσκεται όχι μόνον στην αποτύπωση της στιγμής αλλά στην αποτύπωση μιας ολόκληρης εποχής. Αυτό κατάφερε ο φακός του Θωμά Δημούλα από την δεκαετία του 50 έως και πριν κάποια χρόνια. Η έκθεση αυτή δείχνει στην σημερινή γενιά που έχουμε με το κινητό τηλέφωνο άπειρες φωτογραφίες, ότι η σημασία μιας φωτογραφίας που δείχνει τους κόπους, τους μόχθους και την ένταση των ανθρώπων στην δύσκολη μεταπολεμική Ελλάδα, όπου η φωτογραφία έβγαινε με τον τρίποδα, ήταν ένα επίτευγμα μοναδικό.

Οι κάτοικοι του Λυκουδίου πρέπει να αισθάνονται σήμερα ότι μια ολόκληρη εποχή, συνδέεται με την σημερινή και αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του χωριού και του τρόπου ζωής των κατοίκων.

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ιδιαίτερα όμως θέλω να σταθώ στην διευθύντρια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου κα Φανής Καλοκαιρινού που εμπνεύστηκε την ιδέα της έκθεσης και την υλοποίησε, καθώς και τον καλό μου φίλο και δραστήριο Πρόεδρο του Λυκουδίου τον Λάζαρο Καραβαγγέλη που με μεράκι, κέφι και έμπνευση, μεταλαμπάδευσε σε όλους εμάς την αναγκαιότητα της διοργάνωσης αυτής της εκδήλωσης που δεικνύει την ιστορική συνέχεια της περιοχής μας και την αναγκαιότητα της γνώσης της ιστορικής ανάμνησης μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Η γνώση της τοπικής ιστορίας αποτελεί πολύτιμο δείκτη για το μέλλον.

Previous ArticleNext Article