Λάρισα

Κ. Γουργουλιάνης: Πρέπει να ασχοληθούμε με τη ρύπανση και τις συνέπειές της

Το γεγονός ότι οι πνεύμονες σε αυτό το κύμα της Covid 19 δεν ταλαιπωρούνται όσο στα προηγούμενα κύματα, καθώς από τον Ιανουάριο και μετά έχουμε μπει στην ενδημική φάση της νόσου, με ελαφρά συμπτώματα και στα νοσοκομεία νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι και ευάλωτοι, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας του Π.Θ. και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο καθηγητής ζήτησε να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος για μια νέα πανδημία, που εμφανίζεται με συχνότητα 50 ή 100 χρόνων, να γνωρίζει ότι ενδημίες (όπως η γρίπη) θα έρθουν, αλλά όχι και μια νέα πανδημία και εκτίμησε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τη ρύπανση και τις συνέπειές της.

Όπως είπε, οι πνεύμονες ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, δηλαδή το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, μετά από τη Δέλτα την περίοδο που δεν υπήρχαν εμβόλια και είχαμε παρατεταμένες νοσηλείες, λήψη οξυγόνου και διασωληνωμένους ασθενείς.
Τώρα με την καλή εξέλιξη της Όμικρον, που ουσιαστικά άρχισε από τον Δεκέμβριο και μετά, ενώ πριν από τους ασθενείς έμπαινε στο Νοσοκομείο, οι 95 στους 100 είχαν πνευμονία, με πιθανές συνέπειες στα πνευμόνια και στο μέλλον, τώρα αυτό το ποσοστό είναι κάτω από 30% των νοσηλευομένων ασθενών, γιατί στην κοινότητα οι περισσότεροι περνούν τη λοίμωξη του ιού με ήπια συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό.

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι κάποιοι περνούν τον κορωνοϊό με βαριά συμπτώματα, αλλά χωρίς πνευμονία. Οι πνεύμονες σε αυτό το κύμα δεν ταλαιπωρούνται, ταλαιπωρήθηκαν όμως πολλοί άνθρωποι μερικοί από τους οποίους παρακολουθούμε ακόμη από τα προηγούμενα κύματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μπορούμε να πούμε πλέον με ασφάλεια ότι από τον Ιανουάριο έχουμε μπει στην ενδημική φάση της νόσου και στα νοσοκομεία νοσηλεύονται ηλικιωμένοι άνθρωποι και ευάλωτοι, που με τα προηγούμενα κύματα, όταν μολύνονταν νοσούσαν βαρύτερα.

«Αυτό θα έχουμε και φέτος, την ενδημική φάση της νόσου και πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι θα έρθει ένα επόμενο κύμα. Είχαμε μπει στη λογική ότι έρχεται η Ευλογιά των Πιθήκων η Ηπατίτιδα, ο Κένταυρος και αυτό που ζούμε στην Ελλάδα είναι απίστευτο, με τις φοβίες, τα άγχη μας και τον συναισθηματισμό μας», δήλωσε ο κ. Γουργουλιάνης, που εξήγησε ότι τη μια πανδημία δεν την ακολουθεί μια άλλη τόσο γρήγορα, αλλά εμφανίζονται μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια.
Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε με την ιδέα και να αναπαράγεται αυτό από τα μέσα, ειδικά από τις τηλεοράσεις ότι έρχεται μια νέα πανδημία τόσο γρήγορα.
«Ενδημίες θα έρθουν, όπως η γρίπη, με πολλές μολύνσεις, αλλά δεν θα είναι βαριά νόσος και οι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν, αλλά πρέπει να δούμε τα πράγματα αλλιώς γιατί εδώ και 10 μήνες είμαστε στην ενδημική φάση της νόσου αι αυτό που είναι που προέχει σ’ αυτή τη φάση», επισήμανε.

Με long Covid κινδυνεύουν όσοι νόσησαν βαριά

Πρακτικά, νεώτεροι άνθρωποι που πέρασαν ήπια τη νόσο, η πιθανότητα να έχουν κάποια μακροπρόθεσμη συνέπεια είναι μηδέν, τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας.
Όπως ανέφερε, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας τη Δευτέρα, οι άνθρωποι που επηρεάζονται πάρα πολύ από μια νόσηση ή από μια μόλυνση με Covid, είναι άνθρωποι που και πριν ήταν φοβικοί, είχαν ψυχολογικά προβλήματα, ήταν στρεσαρισμένοι και εκλαμβάνουν αυτό το αίτιο σαν κάτι πολύ απειλητικό για τη ζωή τους.
«Βλέπω κάθε μέρα πολλούς τέτοιους ανθρώπους που έρχονται στο Νοσοκομείο και στην πραγματικότητα, αυτοί που κινδυνεύουν να πάθουν log Covid είναι οι ασθενείς των προηγουμένων κυμάτων, που πέρασαν τη νόσο βαριά, που νοσηλεύτηκαν, που πήραν οξυγόνο και διασωληνώθηκαν», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη, οι άνθρωποι που πέρασαν μια νόσο του ανώτερου αναπνευστικού και τρέχουν να κάνουν εξετάσεις και ταλαιπωρούνται, η πιθανότητα να έχουν κάτι, αγγίζει το μηδέν και το ιατρείο μας ακόμη βλέπει τους ασθενείς από προηγούμενα κύματα.

Να ασχοληθούμε με τη ρύπανση

Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τη ρύπανση που σε συνδυασμό με το κάπνισμα έχει αποτέλεσμα να πεθαίνουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι, που είναι πιθανόν και από τις δύο αιτίες να είναι περισσότεροι απ’ όσους χάθηκαν από τον κορωνοϊό και δυστυχώς και νεώτεροι, γιατί άνθρωποι που παθαίνουν καρκίνο του πνεύμονα είναι 50 χρονών, μπορεί και λίγο νεώτεροι.
«Πρέπει να επανέλθουμε σ’ αυτό το θέμα, από την καραντίνα και μετά είχαμε μείωση της ρύπανσης, γιατί ο κόσμος έμενε στα σπίτια, αλλά τώρα που έχουν ανοίξει όλα, πρέπει να ασχοληθούμε με τη ρύπανση και τις συνέπειές της.

Αναφορικά με το Πανελλήνιο Συνέδριο Πνευμονολογίας στο Βόλο, ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι γίνεται για 24η συνεχή φορά, φέτος με 400 συνέδρους, ενώ υπάρχουν και σύνεδροι από το εξωτερικό που θα έχουν υβριδική συμμετοχή. Ωστόσο η τάση είναι η μετακίνηση των ανθρώπων και εκτίμησε ότι γυρίσαμε στην εποχή προ του κορωνοϊού.

Έλλειμμα η Πνευμονολογική κλινική στο «Αχιλλοπούλειο»

Ακόμη ανέφερε ότι πνευμονολογικές κλινικές πρέπει να υπάρχουν σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο, με δυνατότητα να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες πράξεις και στα τριτοβάθμια νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν πνευμονολογικές κλινικές που θα κάνουν παραπάνω πράγματα, αν και εξαρτάται από πόσο κόσμο αντιμετωπίζουν, καθώς η περιοχή μας έχει 1 εκατομμύριο ανθρώπους και ένα σπάνιο νόσημα να αντιμετωπίζεται σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Όπως ανέφερε, όλα αυτά καθορίζονται από κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του συστήματος υγείας σε όλο τον κόσμο.

«Νομίζω ότι είναι έλλειμμα να μην υπάρχει Πνευμονολογική κλινική στο Νοσοκομείο Βόλου, την έλλειψη την είδαμε το διάστημα αυτό, ασθενείς νοσηλεύονταν χωρίς να τους βλέπει πνευμονολόγος, οι παθολόγοι έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά υπάρχουν μηχανήματα μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού που κάποιος χρειάζεται εξειδίκευση για να τα λειτουργήσει στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, Η πανδημία έδειξε με μεγάλη ακρίβεια ότι οι Πνευμονολογικές κλινικές είναι απαραίτητες σε όλα τα νομαρχιακά νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Πηγή: magnesianews.gr

Previous ArticleNext Article