Λάρισα

Κ. Γουργουλιάνης: Νέοι ενήλικες και ηλικιωμένοι οι μεταδότες του δεύτερου κύματος κορωνοϊού

Οι νέοι ενήλικες, αλλά και οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι συνέχιζαν να πηγαίνουν σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετές, αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστα Γουργουλιάνη, τις δύο κύριες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό.
Ο πρώην πρύτανης τόνισε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» πως «έχουμε αρκετά περιστατικά και ασθενείς, έχουν γεμίσει οι δύο πτέρυγες και η Μονάδα Λοιμωδών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και νομίζω ότι θα πάμε έτσι για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αλλά και λίγο περισσότερο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «τα νέα δεδομένα είναι πως η πανδημία γίνεται περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με την αρχή της. Εξάλλου τώρα γίνονται και πιο πολλά τεστ σε σχέση με την άνοιξη. Στους χίλιους ανθρώπους που μολύνονται από τον ιό, το 70%-80% είναι ασυμπτωματικοί, ενώ από τους άλλους 200 με συμπτώματα, κάποιοι θα έχουν πιο βαριά συμπτώματα και θα νοσηλευτούν και κάποιοι άλλοι με πιο επιβαρυμένη κατάσταση θα χρειαστεί να διασωληνωθούν. Έχουμε να κάνουμε με μια νόσο που είναι όχι πολύ βαριά, αλλά πολύ μεταδοτική».

Ο κ. Κ. Γουργουλιάνης συμπλήρωσε πως «στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση περιστατικών με ιό έχουμε το Τμήμα Λοιμωδών με 16 κλίνες και δύο πτέρυγες των 26 κλινών η καθεμιά. Και υπάρχει μια ομάδα που αποτελείται από τέσσερις πνευμονολόγους και τέσσερις λοιμωξιολόγους, οι οποίοι ασχολούνται με αυτούς τους ασθενείς. Υπάρχει και η ΜΕΘ με έξι κλίνες μόνο για τον κορωνοϊό που είναι γεμάτη με ασθενείς».

Αναφερόμενος στις αιτίες της ταχείας εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα τόνισε πως «ένας λόγος είναι γιατί οι Έλληνες, ιδίως οι ηλικιωμένοι, δύσκολα μπορούν να σταματήσουν τη συμμετοχή τους στις τελετές, όπως γάμους, μνημόσυνα, κηδείες. Δεν ήθελαν να στερηθούν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις εκδηλώσεις και γι’ αυτό είχαμε περιστατικά με ηλικιωμένους που ασθένησαν από κορωνοϊό, μετά από την παρουσία τους σε κάποια κοινωνική εκδήλωση. Ένας άλλος λόγος είναι οι νέοι που πήγαιναν τα Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη και επέστρεφαν στη Θεσσαλία για τις σπουδές τους μεταδίδοντας τον ιό στους υπόλοιπους. Συνεπώς οι νέοι ενήλικες που μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τους μικρούς μαθητές, αλλά και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να στερηθούν τις κοινωνικές εκδηλώσεις ήταν οι δυο βασικές αιτίες της μετάδοσης του ιού».

Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε πως «μετά από δύο-τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσει μια μείωση των κρουσμάτων, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουν τα περιστατικά σε χαμηλά τριψήφια νούμερα, δηλαδή γύρω στα 200-300. Ίσως αυτό να συμβεί λίγο πριν τις γιορτές».
Ερωτηθείς για την καραντίνα και πόσο θα διαρκέσει, απάντησε πως «στην πρώτη καραντίνα είχαμε κάνει μια πρόβλεψη για τη λήξη της γύρω στις 4 Μαΐου και επιβεβαιωθήκαμε. Υπήρχε βέβαια και ο καλός καιρός του καλοκαιριού που ερχόταν. Τώρα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι, καθώς έχουμε μπροστά μας χειμώνα. Είναι λίγο δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε μπορεί να διακοπεί το lockdown από τη στιγμή που ξεκινήσαμε τόσο νωρίς».

Ο κ Γουργουλιάνης ανέφερε πως «η εμπειρία δείχνει ότι η πανδημία κρατάει 1-1,5 χρόνο. Η γρίπη του 1918 είχε τρία κύματα. Με τον κορωνοϊό είμαστε τώρα στο δεύτερο κύμα».

Δεν έχουν αποδειχθεί οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού
Τονίζοντας μάλιστα και συμπεράσματα του πρόσφατου συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» επισήμανε πως «κάτι που τονίστηκε από επιστήμονες στο συνέδριο, ήταν ακόμη ότι δεν είναι εμφανείς οι συνέπειες του κορωνοϊού σε άλλα όργανα του οργανισμού. Δεν έχουμε ακόμη ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αφήνει εγκεφαλικές διαταραχές, πνευμονολογικές και καρδιακές διαταραχές. Για να μιλήσουμε για μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, θα πρέπει να έχουμε αρκετά χρόνια παρακολούθησης όσων ασθένησαν. Εδώ ακόμη δεν κλείσαμε δέκα μήνες από την πανδημία. Βέβαια ο κόσμος ακούει διάφορα και τρομάζει».

Μεγάλος ο κίνδυνος για τα άτομα με παχυσαρκία
Αναφερόμενος στα άτομα που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό, ο κ. Γουργουλιάνης είπε πως «από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα με παχυσαρκία. Και αυτό, γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει φλεγμονή και πιέζονται οι πνεύμονες, ειδικά αν έχει κάποιος και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Από τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, φάνηκε ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία κινδυνεύουν πάρα πολύ. Ακόμη το κάπνισμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Τονίστηκε στο συνέδριο ότι ένας 60άρης με κορωνοϊό που καπνίζει και έχει ΧΑΠ κινδυνεύει 17 φορές περισσότερο να εισαχθεί στο Νοσοκομείο για νοσηλεία από έναν άλλο που δεν καπνίζει ούτε έχει ΧΑΠ. Τέλος η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης είναι ακόμη δύο επιβαρυντικοί παράγοντες».

Ερωτηθείς δε για το πώς μπορούμε να διακρίνουμε τι είναι ίωση, γρίπη ή κορωνοϊός, απάντησε ότι «είναι δύσκολο να γίνει εξακρίβωση και το τεστ μπορεί να δώσει την απάντηση. Πάντως η χρήση της μάσκας μπορεί να προστατεύσει από την εξάπλωση των ιώσεων και της γρίπης».

e-thessalia.gr

Previous ArticleNext Article