Ελασσόνα

Kαθηγητής Θ. Μπίντας: Η Οικονόμειος Σχολή Τσαριτσάνης είναι μία πολυσήμαντη, εύρωστη νοηματική περιουσία (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Η Οικονόμειος Σχολή αντικαθιστούσε τον τοπικισμό με την ιδέα του Οικουμενικού Ελληνισμού κόντρα στην Κοινωνική Κατακτητική διάρθρωση της Ελλάδας. Ήταν φορέας και «φυτώριο» πνευματικής εξουσίας το οποίο εστίαζε στο «Λόγο» που διαπερνά το νου και το συναίσθημα και γεννά σπουδαίους άνδρες διότι «εκεί όπου μεγάλοι άρχουν άνδρες η πέννα το σπαθί νικά».

Στην Οικονόμειο Σχολή σφυρηλατήθηκε η Εθνική Μνήμη και ταυτότητα, ο συλλογικός μας χαρακτήρας αλλά και εξανθρωπίστηκε το ά– λογο του ενστίκτου κατά την εποχή που επικρατούσε στον Τόπο μας η κοινωνική ολιγόνοια.

Στο σκοτάδι της σκλαβιάς καλλιεργούσε ευφρόσυνη προτροπή ζωής και υλοποιούσε μία θετική ανάδραση. Η Σχολή με την παρουσία της μνημειώνει έναν ακόμα Ελληνικό άθλο που γκρέμιζε τις σαθρές βεβαιότητες των κατακτητών.

Δεν πρέπει το Σχολείο αυτό, το οποίο διατράνωνε τα μέγιστα και τα τίμια της ανθρώπινης ελπίδας να περάσει στη λησμονιά του καταποτήρα χρόνου.

Υποχρέωσή μας- μέγιστη- να το περάσουμε «στο μεγαλείο του άπλετου Φωτός»  που το ίδιο εξέπεμπε.

 

                     

pierianews.gr

Previous ArticleNext Article