Κόσμος

Ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασιών στην Τουρκία

Αν και τα κύματα καύσωνα έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας σε Ελλάδα και Ιταλία, από ότι φαίνεται υπάρχουν και χειρότερα. Ο λόγος για την Τουρκία και συγκεκριμένα στα Άδανα, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι πάνω από τα επίπεδα της εποχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Yeni Safak, που επικαλείται τα δεδομένα της Γενικής Διεύθυνσης Μετεωρολογίας, η θερμοκρασία στην πόλη μετρήθηκε στους 42,2 βαθμούς υπό σκιά, ενώ τα θερμόμετρα στα πάρκα και τους κήπους έφτασαν τους 52 βαθμούς.

Source: Yeni Safak

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι στον ακραίο καύσωνα

Βλέποντας την θερμοκρασία να έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, οι κάτοικοι των Αδάνων ανέφεραν: «Τέτοιο καύσωνα δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια». Από την άλλη, οι νέοι προσπάθησαν να δροσιστούν κολυμπώντας μέσα στα κανάλια άρδευσης.

Μάλιστα, τα παιδιά πηδούσαν μέσα στα κανάλια λέγοντας: «Θα τραβήξω το χειρόφρενο αντί να σε τραβήξω. Αφήστε τα λάστιχα να καούν αντί για μένα», «Προκαλώ 81 επαρχίες από εδώ».

Δρόσιζαν τα πρόβατα

Από την άλλη, ο κτηνοτρόφος Zafer Oğuz από τα Άδανα βρήκε την λύση για το πρόβατό του, που είχε επηρεαστεί από τη ζέστη, σε παγωμένο νερό. Ο Oğuz, που ανακάτευε πάγο στο νερό που έπιναν τα ζώα του, έπλενε και τα ζώα του ένα-ένα με ένα λάστιχο.

Τα πλυμένα πρόβατα έπιναν μετά παγωμένο νερό. Ο Zafer Oğuz είπε, «Οι θερμοκρασίες αυξήθηκαν απίστευτα την τελευταία εβδομάδα. Πρώτα αφαίρεσα τον ψευδάργυρο από την ταράτσα. Μετά άρχισα να πλένω τα ζώα 2-3 φορές την ημέρα. Διαφορετικά, τα ζώα θα πέθαιναν εδώ από τη ζέστη. Έτσι αντιμετωπίζουμε τη ζέστη», είπε.

Εξηγώντας ότι πολλοί κτηνοτρόφοι εφαρμόζουν αυτή την πρακτική, ο Oğuz είπε, «Δεν έχω δει τέτοια ζέστη εδώ και χρόνια. Για πρώτη φορά φέτος έπρεπε να αφαιρέσω τον ψευδάργυρο από την οροφή». «Όλοι οι συνάδελφοί μου πλένουν τα ζώα τους αυτή τη στιγμή. Αν δεν πλύνουν και δεν δροσίσουν τα ζώα, τα ζώα θα πεθάνουν». «Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν έξω. Τι πρέπει να κάνουν αυτά τα ζώα; Πρέπει να τα προσέχουμε», είπε.

Source: Yeni Safak

in.gr
Previous ArticleNext Article