Λάρισα

Ημερίδα με θέμα «Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά»

Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας, δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και το Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας δια του Αν. Υπευθύνου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 συνδιοργανώνουν την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021 και ώρα 18.00 τρίωρη επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται έντονες αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.  Αλλαγές οι οποίες έχουν σημαντικές αρνητικές συνέπειες, αλλαγές που επιβαρρύνουν τόσο τη δική μας όσο και τις μελλοντικές γενιές, αλλαγές, που κατά πολλούς πιθανολογείται ότι μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμες. Σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή απαιτείται η ενημέρωση, η αφύπνιση, η ευαισθητοποίηση και η αλλαγή στάσης από τον καθένα μας ξεχωριστά. Πιστεύοντας ότι η γνώση του παρελθόντος μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη που θα διαμορφώσει την πολιτισμική – περιβαλλοντική ταυτότητα του μελλοντικού πολίτη και θα τον καταστήσει ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας, η επιμορφωτική ημερίδα σκοπό έχει να κινητοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι μαθητές/τριές τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν, να προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου τους με γνώμονα  τη βιώσιμη ανάπτυξη  σε αρμονία με τη φύση.

Επιμέρους στόχοι της επιμορφωτικής ημερίδας είναι να:

•            Γίνει γνωστό το φυσικό αλλά και ιστορικό περιβάλλον και παρελθόν της κοίτης του Πηνειού ποταμού

•            Να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες σε θέματα που αφορούν στην προστασία του αστικού και όχι μόνο περιβάλλοντός τους

•            Να ταυτιστούν τα τοπικά περιβαλλοντικά ζητήματα με τα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα

•            Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων για την αξία του οικοσυστήματος του Πηνειού μέσω της ενημέρωσής τους για την σημαντική ιστορική πορεία.

Οι εισηγήσεις και οι δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν κατά την επιμορφωτική ημερίδα θα πλαισιωθούν από εξειδικευμένους εισηγητές εντός και εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Στα πλαίσια προστασίας των συμμετεχόντων από την πανδημία του Covid 19 και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης, η ημερίδα θα γίνει εξ ολοκλήρου σε εξωτερικό χώρο και συγκεκριμένα στην κοίτη του Πηνειού ποταμού. Θα τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των συμμετεχόντων και θα έχουν προβλεφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Το σημείο συνάντησης θα είναι στο άγαλμα του αλόγου κάτω από την εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου.

Η επιμορφωτική ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης των Διευθύνσεων του Νομού Λάρισας. Η ημερίδα θα γίνει σε ανοιχτό χώρο και θα συμπεριλάβει περπάτημα απόστασης τουλάχιστον 2 χιλιομέτρων παραποτάμια, γι΄ αυτό κρίνεται απαραίτητο οι συμμετέχοντες/ουσες να έχουν μαζί τους απαραίτητο εξοπλισμό (καπέλο, νερό, αθλητικά παπούτσια).

Στο τέλος του σεμιναρίου θα  διανεμηθεί σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ουσες υποστηρικτικό ενημερωτικό υλικό από το αρχείο του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου Πολιτισμού και οι Βεβαιώσεις Παρακολούθησης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

«Διαδρομές στη φύση και τον πολιτισμό του Πηνειού 200 χρόνια μετά»

Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Ώρες/Διάρκεια  Θέματα/Εισηγητές

18.00 – 18.15     Συνάντηση στο άγαλμα του αλόγου κάτω από την εκκλησία του Αγ. Αχιλλείου.

18.15 – 18.30     Χαιρετισμοί

κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας

κ. Γκανάτσιος Ανδρέας, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας

18.30 – 19.00     Οι νεομάρτυρες Δαμιανός ο Εν Κισσάβω και Ιωάννης ο Εκ Μονεμβασίας και ο ρόλος τους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Αρχιμανδρίτης π. Ραφαήλ Ευαγγέλου, εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου»

19.00 – 19:30     «Ο Πολιτισμός του Πηνειού»

κ. Λαδίκα Ζωή, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού και του Παραποτάμιου πολιτισμού

19:30 – 20.00     «Η Ιστορία του Πηνειού»

κ. Σπανός Κωνσταντίνος, εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου, Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας

20:00 – 20:30    «Πράσινες διαδρομές στο ποτάμι της πόλης μας στο πέρασμα της ιστορίας της»

κ. Φτίκα Ζωή, Αν. Γενική Δ/ντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας

20.30 – 20:45     «Πλάθοντας Παραποτάμιες Μυθοϊστορίες»

κ. Χατζημίχου Κων/να, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Λάρισας

20:45- 21:00      «Η εκπαιδευτική προσέγγιση της περιβαλλοντικής αξίας του Πηνειού»

κ. Σπανός Κων/νος Αν. Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας

Previous ArticleNext Article