Ελασσόνα

Ημέρα μνήμης 20 Απριλίου 1943: Οι Σκαμνιώτες δεν ξεχνούν τη μαρτυρική Σκαμνιά

Εκδήλωση μνήμης για την Ημέρα της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς κατακτητές με το κάψιμο όλων των σπιτιών (20 Απριλίου 1943) και μοναδικό σωσμένο κτίσμα την ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδος της Παλιάς Σκαμνιάς, διοργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών. Για την Ημέρα μνήμης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του χωριού,το Σάββατο του Λαζάρου 16-4-2022 μετά τη θεία Λειτουργία, ενώ ακολούθησαν σχετικές ομιλίες.

Παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικόλαος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κατσιούρας, ο τοπικός πρόεδρος της Σκαμνιάς Κωνσταντίνος Μωραΐτης και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τούλα Μουγδή, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στα γεγονότα της καταστροφής όπως είναι αποτυπωμένα σε απόσπασμα του ανέκδοτου βιβλίου του δασκάλου εκείνης της εποχής της Σκαμνιάς, Δημητρίου Ζήση Μουγδή, που μαρτυρά την καταστροφή που άφησε στο διάβα της η λαίλαπα του ναζισμού, με όλα τα επακόλουθα, ολοκληρωτική εκρίζωση, πείνα, αρρώστιες, θανάτους, ψυχολογικά προβλήματα και σε συνδυασμό με τον παραλογισμό του εμφυλίου αργότερα, για μεγάλο αριθμό χωριανών, μετανάστευση χωρίς επιστροφή.

«Σήμερα»,τόνισε «που οι καμπάνες του πολέμου χτυπούν χωρίς σταματημό στην Ουκρανία, μπορούμε να καταλάβουμε πως όσα συμβαίνουν στον ουκρανικό λαό τώρα, οι πρόγονοί μας τα βίωσαν στο πετσί τους».

Στην εκδήλωση μνήμης αναγνώστηκε επίσης κείμενο που απέστειλε στο Σύλλογο ο Σκαμνιώτης γιατρός, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Αγοραστός, ο οποίος έζησε τα γεγονότα της ναζιστικής θηριωδίας.«Έτσι κάηκε η ΣΚΑΜΝΙΑ», σημειώνει ο καθηγητής Αγοραστός. «Δεν ξανακτίστηκε ποτέ στην ίδια θέση.  Σήμερα κάποιοι τη χαρακτηρίζουν δάσος…Δεν είναι δάσος. Εκεί παραμένει όρθια, με τη φροντίδα των Σκαμνιωτών, η Αγία Τριάδα, διαιωνίζοντας τις Μνήμες των απανταχού Σκαμνιωτών».

Με αφορμή την ημέρα μνήμης της 20ης Απριλίου, ο Σύλλογος των Απανταχού Σκαμνιωτών, επισημαίνει πως η καταστροφή με την πυρπόληση του χωριού μας, όπως και τόσα ολοκαυτώματα χωριών από τους Ναζί κατακτητές ανά την Ελλάδα, δεν είναι ένα φαινόμενο άπιαστο, ανήκουστο, ανεξήγητο, ούτε ανεπανάληπτο, από τη στιγμή που υπάρχουν εν δυνάμει οι μηχανισμοί που το γέννησαν. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από το μίσος, το ρατσισμό, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Όταν οι ιδεολογίες του μίσους και του φασισμού κυριαρχήσουν και συνδεθούν με την πολιτική, τα αποτελέσματα είναι οι θηριωδίες που βιώθηκαν.

Ο Σύλλογος προσπαθεί στην κατεύθυνση της κουλτούρας μνήμης να προστεθεί η Σκαμνιά στα περίπου εκατό «μαρτυρικά χωριά και πόλεις» που είναι αναγνωρισμένα σήμερα στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν στη συλλογική μνήμη, τους τόπους εκείνους στους οποίους εκδηλώθηκε η γερμανική κατοχική τρομοκρατία στην πιο σκληρή της μορφή: του φασισμού-ναζισμού.

Previous ArticleNext Article