Λάρισα

Η βουλευτής Άννα Βαγενά στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Δομένικο

Στις 16/02/2022, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λάρισας κ. Άννα Βαγενά παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις «ΚΑΥΚΑΚΕΙΑ 2022» και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση παρευρίσκομαι εδώ σήμερα, στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος του Δομένικου.

Οι εκατόν πενήντα αθώοι κάτοικοι του χωριού, που εκτελέστηκαν από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής στις 16/02/1943, είναι οι μάρτυρες της αγριότητας των φασιστικών καθεστώτων Ιταλών και Γερμανών, που με τη δειλία που τα χαρακτηρίζει, δεν βγήκαν να πολεμήσουν ανοιχτά τους αντάρτες, αλλά εκτέλεσαν ύπουλα αθώους πολίτες κι έκαψαν το μαρτυρικό Δομένικο.

Ως μέλος της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις στην προηγούμενη κοινοβουλευτική μου θητεία, συμμετείχα σε όλες τις προσπάθειες για την αναγνώριση δικαιώματος των κατοίκων των χωριών στις γερμανικές και ιταλικές αποζημιώσεις.

Ως κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ., είχαμε ψηφίσει την κατάργηση του τέλους δικαστικού ενσήμου για τις αγωγές θυμάτων Ολοκαυτώματος, το οποίο, δυστυχώς, επανέφερε η Ν.Δ. και, μέχρι στιγμής, δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων όλων των μαρτυρικών χωριών της Ελλάδας, ως του ελάχιστου φόρου τιμής στα θύματα.

Απευθυνόμενη στις μαθήτριες του χωριού του Δομένικου, των οποίων οι εκθέσεις για το Ολοκαύτωμα βραβεύτηκαν σήμερα στην εκδήλωση, είπα τα εξής:

‘’Για όλα τα παιδιά του κόσμου και ιδιαίτερα της Ελλάδας που είναι, δυστυχώς, ολόκληρη ένας μαρτυρικός τόπος, αλλά ακόμα περισσότερο για εσάς, που σηκώνετε ένα μεγάλο ιστορικό φορτίο και είστε απόγονοι αυτών των μαρτύρων που άδικα σφαγιάστηκαν από τους Ιταλούς κατακτητές:

Είστε απόγονοι των μαυροφορεμένων γυναικών που, στη δική μου γενιά, ονομάζαμε «Οι χήρες του Δομένικου». Οι γιαγιάδες σας ήταν οι γυναίκες που μείναν χήρες μετά τη σφαγή και πάλεψαν μέσα από τα ερείπια του καμένου χωριού σας ν’αναστήσουν τα παιδιά τους και το ρημαγμένο χωριό σας, και είμαι σίγουρη ότι εσείς είστε άξιοι συνεχιστές τους.’’

Στο τέλος της εκδήλωσης, η κ. Άννα Βαγενά έδωσε την υπόσχεση ότι, σε συνεργασία με τα παιδιά του σχολείου, θα πραγματοποιήσουν μαζί ένα θεατρικό δρώμενο για το Ολοκαύτωμα του Δομένικου.

Previous ArticleNext Article