Ελασσόνα

Η Βat-Solar ανάμεσα στους επιτυχόντες για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από την Ρυθμιστική Αρχή

Η Βat-Solar εταιρεία με έδρα την ΕΛΑΣΣΟΝΑ ανάμεσα στους 11 τελικούς επιτυχόντες σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2ο διαγωνισμού της Ρ.Α.Α.Ε.Υ για τους σταθμούς (stantalone μπαταρίες) αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα.

H Βat-Solar με έδρα τον Νομό Λάρισας και συγκεκριμένα την ΕΛΑΣΣΟΝΑ με μέτοχο και διαχειριστή τον κ. BAΡΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟ Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κατάφερε να πλασαριστεί και να περιλαμβάνεται μετά από την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση της Ρ.Α.Α.Ε.Υ ανάμεσα στους επιτυχόντες σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2ο Διαγωνισμού για συστήματα αποθήκευσης από την Ρυθμιστική Αρχή στις 15/2/2024.

Προσφορές κατέθεσαν μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό διεκδικώντας μια θέση στην τελική λίστα.

Στην τελική λίστα των εταιρειών που έλαβαν τιμή προσφοράς στον εν λόγο διαγωνισμό υπάρχουν δύο έργα αποθήκευσης της CNI Ενεργειακή (25 MW) και ένα της Enel Green Power (49MW).

Επίσης στα έργα της τελικής λίστας υπάρχουν ακόμα τρεις μονάδες αποθήκευσης του ομίλου Βαρδινογιάννη (75 MW) μέσω των εταιρειών του και δύο μονάδες του ομίλου της ΤΕΡΝΑ (40 MW) και του Ήρωνα ( 12 MW)

Στον ίδιο κατάλογο συμμετέχουν επίσης η BAT-SOLAR στην Ελασσόνα (50 MW) η Amber-Energy (18 MW) στην Φλώρινα και ένα έργο της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής (8.9 MW) στην Ροδόπη..

Από τον παραπάνω διαγωνισμό έμειναν εκτός λίστας έργα αποθήκευσης όπως οι δύο μονάδες της Αλάσια (36 MW) της γνωστής οικογένειας Χατζηιωάννου ,το έργο της DNC Μετόχι (50 MW) του Γ. Ρόκα όπως και η τρίτη μονάδα της ΤΕΡΝΑ (20 MW).

Επίσης εκτός της τελική λίστας και για διάφορους λόγους έμειναν έργα της γαλλικής EDF, της επίσης γαλλικής AKUO Energy, της Greencells Energy Hellas, έργα του Ομίλου Κοπελούζου κ.α

Το project του έργου της BAT-SOLAR στην Ελασσόνα προβλέπει την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης με αποθηκευτική ισχύ 50MW/100 MWH κοντά στον υπάρχοντα υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ της Ελασσόνας παρέχοντας υπηρεσίες δικτύου με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση – εξομάλυνση του ηλεκτρικού δικτύου ολόκληρης της επαρχίας στα όρια του υποσταθμού και όχι μόνο.

Με την εισαγωγή του έργου στο σύστημα και την ολοκλήρωση των εργασιών θα υπάρξουν περαιτέρω δυνατότητες για διείσδυση ακόμα περισσότερων συστημάτων ΑΠΕ στο σύστημα αλλά και βελτίωση στην λειτουργία του δικτύου γενικότερα δίνοντας λύσεις σε θέματα κορεσμού και αστάθειας.

Αναμφισβήτητα αυτή η επιτυχία της εταιρείας BAT-SOLAR αναβαθμίζει ενεργειακά την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article