Ελασσόνα

Η παρουσίαση του βιβλίου “ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ/ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ” της συγγραφέως  εκπαιδευτικού Αρετής Σουλτάνα-Σωτηρίου

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Βλαχογιάννι η παρουσίαση του βιβλίου της εκπαιδευτικού Αρετής Σουλτάνα-Σωτηρίου με τίτλο “ΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-ΙΣΤΟΡΙΑ/ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Γκουρομπίνος, οι αντιδήμαρχοι Δραγατσίκης Ιωάννης, Δημούλας Αστέριος, Ταζέ Έλενα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπρούζας Θεόδωρος, Σαπουνάς Ευριπίδης, οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Βλαχογιαννίου Ανδρέας Παπακυπριανός, Μεσοχωρίου Ελένη Ματούλη Δομενίκου Νικολούλης Γεώργιος, η πρόεδρος του Π.Ε.Συλλόγου Βλαχογιαννίου Αγλαΐα Σπανογιάννη, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Δόξας Βλαχογιαννίου Γκουρομπίνος Γεώργιος καθώς και άλλοι επίσημοι καλεσμένοι και μη.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν αθρόα και συγκινητική. Πλήθος συγχωριανών της συγγραφέως, κατοίκων και μη του χωριού, συνέρρευσαν και κατέκλυσαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βλαχογιαννίου όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Την παρουσίαση συντόνισε με άρτιο τρόπο ο Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, τη δε οργάνωση ανέλαβε εξολοκλήρου η εκκλησία του χωριού πρωτοστατούντος του εφημερίου του χωριού μας π. Νικολάου Νακούλα.

Οι επίσημοι καλεσμένοι εξήραν το έργο και την προσπάθεια της συγγραφέως να συγγράψει ένα τόσο εμπεριστατωμένο βιβλίο για όλα σχεδόν τα θέματα του χωριού.

Συγκινητικό χαιρετισμό, συμπυκνωμένο με οικογενειακά βιώματα, απηύθυνε η αδελφή της συγγραφέως Βασιλική Γκουρομπίνου. Ανάλογους επαινετικούς χαιρετισμούς απηύθυναν η κόρη της τιμώμενης Ελένη Σωτηρίου, οι συγγενείς του συζύγου της από τον Πυργετό της Λάρισας και συνάδελφοι φίλοι της εκπαιδευτικοί και πρώην μαθητές της, καταξιωμένα, σήμερα, μέλη της κοινωνίας.

Τη σκυτάλη ανέλαβαν μετά οι κύριοι ομιλητές, ο γεωπόνος Κώστας Μπρούζας, ο φιλόλογος Γεώργιος Νακούλας, ο δάσκαλος Θύμιος Ρέτζιος, σχολιάζοντας αντικειμενικά και με τον καλύτερο τρόπο τα περιεχόμενα του βιβλίου. Η Άννα Κοντορίνη διάβασε το παραμύθι  “Η αλπού και τα αλπούλια” με  το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα με πολύ παραστατικό τρόπο, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους.

Ο π. Νικόλαος αναφέρθηκε στη συγγραφέα και στο βιβλίο της με κολακευτικά λόγια και σχόλια, εξαίροντας το έργο και την προσπάθειά της.

Ο Κώστας Μπρούζας, με την διεισδυτική κριτική του ματιά, ανέδειξε με εμφαντικό τρόπο σημεία του κειμένου, θέλοντας να υπερτονίσει την ανυπέρβλητη διαχρονική αξία και αναγκαιότητα του βιβλίου για τις παρούσες και μέλλουσες γενεές του Βλαχογιαννίου, οι δε Γεώργιος Νακούλας και Θύμιος Ρέτζος με πολύ καλά λόγια και σχόλια αναφέρθηκαν, από την πλευρά τους, στην ποιότητα και αξία του βιβλίου.

Ακολούθησαν αντιπροσωπευτικά τραγούδια του χωριού, τα οποία κατέγραψε η συγγραφέας στο βιβλίο της, από γυναικεία χορωδία του χωριού. Το τελετουργικό της εκδήλωσης έκλεισε με ομιλία της συγγραφέως εξιστορώντας την πορεία της συγγραφής του εξαίρετου βιβλίου της.

Την παρουσίαση έκλεισε ο συντονιστής Κώστας Σπανός και την όλη εκδήλωση περάτωσε ο εφημέριος π. Νικόλαος, ευχαριστώντας τους παρευρεθέντες.

Previous ArticleNext Article