Η Τρικαλινή βιομηχανία παραγωγής φέτας, «Ομηρος», των αδερφών Γιαννίτση, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το τυροκομείο του συνεταιρισμού «Θεσγάλα» (5ο χλμ Λάρισας – Φαλάνης) και να συνάψει συνεργασίες με τους κτηνοτρόφους του. Τουλάχιστον αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή.

Σε κάθε περίπτωση οι Τρικαλινοί δεν ενδιαφέρονται για το σύστημα των αυτόματων πωλητών, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη πριν από λίγες ημέρες, αλλά ούτε για τα καταστήματα με τοπικά προϊόντα με την επωνυμία «Θεσγάλα συν», τα οποία λειτουργούν σε αρκετά σημεία όπου υπάρχουν οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Θεσγάλα» βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές του από τον περασμένο Ιανουάριο, καθεστώς το οποίο λήγει σε λίγες ημέρες και αναμένεται να παραταθεί για ακόμη δύο μήνες με στόχο στο ενδιάμεσο διάστημα να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, να καταρτισθεί η συμφωνία εξυγίανσης και μεταβίβασης και να κατατεθεί στη συνέχεια στο δικαστήριο προς επικύρωση.

Στο τέλος του 2021 ο «Θεσγάλα» είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των μακροπρόθεσμων δανείων ανερχόταν σε 6,9 εκατ. ευρώ. Στην αίτηση προληπτικών μέτρων για την προστασία από τους πιστωτές ζητείται εξάλλου άμεσος δανεισμός του συνεταιρισμού με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ.

Ο «Θεσγάλα», ο οποίος ιδρύθηκε το 2011 στη Λάρισα από μια μικρή ομάδα 15 γαλακτοπαραγωγών, εισήγαγε το 2013 την καινοτομία των αυτόματων πωλητών γάλακτος, ωστόσο, από το 2016 και μετά εμφάνισε ζημίες και τα χρέη άρχισαν να συσσωρεύονται. Το 2019 υπεγράφη με τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού του.

Η «Ομηρος ΑΕΒΕ» ιδρύθηκε στα Τρίκαλα το 1984 από την οικογένεια Γιαννίτση και παράγει τυριά (φέτα, λευκό τυρί).

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr