Λάρισα

Η ΛΑΣΥ Τυρνάβου στο σούπερ μάρκετ όπου υπάλληλος υπέστη σοβαρό περιστατικό θερμοπληξίας (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 22/7/23 ο επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τυρνάβου πραγματοποίησαν επίσκεψη συμπαράστασης στους εργαζόμενους σούπερ μάρκετ της πόλης του Τυρνάβου, όπου δεν λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το σύστημα ψύξης/θέρμανσης του, με αποτέλεσμα υπάλληλος του πριν από λίγες μέρες να υποστεί σοβαρό περιστατικό θερμοπληξίας και να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Λάρισας.

Στη Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου ζητούμε να γίνουν από τους υπευθύνους όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διορθωθεί άμεσα το πρόβλημα, στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων για κατάλληλες συνθήκες εργασίας που πραστατεύουν την υγειά τους και ειδικά για τις ημέρες του καύσωνα που διανύουμε συστρατευόμαστε με τα ακόλουθα δίκαιά αιτήματα τους :

1. Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.
2. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC. Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων).
3. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.
4. Περιορισμός άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
5. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Πλήρης καταβολή του μεροκάματου.
6. Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
7. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
8. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
9. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
10.Επαρκής γενικός εξαερισμός σε όλους τους χώρους εργασίας με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
11.Επαρκής ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
12.Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
13.Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.
14.Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ).
15. Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.
16.Εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
17.Ίδρυση κρατικού σώματος γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας ενταγμένου σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της ΥΑΕ.

tirnavospress.gr

Previous ArticleNext Article