Έρευνα και καταγραφή των παλιών δημοσίων καταφυγίων που υπάρχουν στη Λάρισα, καθώς και εντοπισμός χώρων όπου ενδείκνυται να δημιουργηθούν νέα, πρόκειται να διεξαχθεί από ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τον αριθμό και τη θέση των καταφυγίων στη Λάρισα, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Γεωργάκης δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα μπροστά» και πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων, υπάρχουν έξι γνωστά καταφύγια, διάσπαρτα στον αστικό ιστό της πόλης.

Στα περισσότερα από αυτά, που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της εγκατάλειψής τους, δεν είναι γνωστές ούτε οι είσοδοί τους. Έχουν καταγραφεί από μαρτυρίες παλιών Λαρισαίων και αναμένεται να ερευνηθούν.

Ο ίδιος εκτιμά ότι από τα έξι γνωστά καταφύγια που υπάρχουν στην πόλη, το πιο πιθανό είναι να βρεθούν σε καλή κατάσταση μόνο τα δύο, που είναι το υπόγειο της Εθνικής Τράπεζας στην Κεντρική πλατεία (φωτο), και το υπόγειο του παλιού κινηματογράφου «Ολύμπια».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκη οι θέσεις των υπόλοιπων καταφυγίων είναι οι εξής:

– Καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της παλιάς Γερμανικής κατασκευαστικής εταιρείας «Μπουτ» στη Χαραυγή

– Καταφύγιο στο κρηπίδωμα, επί της οδού Κων. Ροδόπουλου, στη συνοικία Ανθούπολης, μεταξύ στρατοπέδου Μπουγά και πάρκου Σοφίας Βέμπο

– Καταφύγιο στην πλατεία ΟΣΕ, στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας

– Καταφύγιο κοντά στην πλατεία Άννας Φρανκ, κατά μήκος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Λένα Κισσάβου, Ελευθερία)