Λάρισα

«Η Λάρισα δεν αντέχει ένα δεύτερο lockdown»

Όλα δείχνουν πως (και) η Λάρισα έρχεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτή τη φορά όμως υπό άλλες συνθήκες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει, όσο μπορεί, ένα δεύτερο καθολικό lockdown, επιλέγοντας τα τοπικά κλεισίματα της αγοράς, τρομοκρατεί τους επαγγελματίες της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμα να συνέλθουν από το πρώτο κλείσιμο.

Η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή και τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη χώρα, ενεργοποιούν σενάρια για ένα δεύτερο lockdown, τα οποία μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουν καμία βάση, ωστόσο όλοι τα ξορκίζουν, διαισθανόμενοι τον κίνδυνο.

Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στην αγορά; Ποιος ο φόβος και ποιες οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης κ. Αλέξης Σακελλάρης απαντάνε στα ερωτήματα και εξηγούν τους φόβους των επαγγελματιών μιας αγοράς που δεν μπορεί να βρει κανέναν ρυθμό…

«Βλέποντας την περασμένη Παρασκευή τις δυο από τις πιο δυνατές οικονομίες της Ευρώπης, δηλ. της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας να υποβαθμίζονται σε «ΑΑ» σε «Αα3» αντίστοιχα από τους οίκους αξιολόγησης, κυρίως λόγω των επιδείνωσης των κρατικών χρεών και της χειροτέρευσης της δημοσιονομικής θέσης που προκάλεσε η πανδημία και τα τοπικά Lock-down, συνειδητοποιεί κανείς τις επιπτώσεις του covid στην δική μας οικονομική πραγματικότητα.

Εκεί που η δική μας δημοσιονομική κρίση είχε φτάσει στο τέλος της -μετά από περίπου δέκα συνεχόμενα έτη με επιπτώσεις, όπως απώλεια εισοδημάτων, αύξηση ανεργίας, μείωση κατανάλωσης- ήρθε η υγειονομική κρίση και το επιβεβλημένο lock-down του Μαρτίου για να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη αβεβαιότητα για το μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

«Οι επιχειρήσεις, η καρδιά της οικονομίας, ήταν για ακόμη μια φορά ο μεγάλος ηττημένος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τo lock-down, ιδιαίτερα δε οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές, αλλά και αυτές που εμπορεύονται διαρκή αγαθά και είδη όπως έπιπλα, συσκευές και ένδυση. Είδαμε στους προαναφερόμενους κλάδους μειώσεις στα ακαθάριστα έσοδα τους από 20% έως και 95% σε μια χρονιά μάλιστα που στις αρχές της υπήρχαν αρκετές προϋποθέσεις για να προβλεφθεί από τους ειδικούς η πολυπόθητη ανάκαμψη. Το κράτος προσπάθησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όμως οι αγκυλώσεις, όπως η γραφειοκρατία, η άγνοια εκ των έσω της λειτουργίας της αγοράς, αλλά και η μειωμένη ρευστότητα των ταμείων του, δεν άφησε περιθώρια, ώστε να στηριχθούν, όπως αρμόζει σε μια τέτοια κατάσταση οι επιχειρήσεις.

Ένα νέο γενικό Lock-down για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημικής κρίσης θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση, καθότι χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν, οι άνεργοι θα πολλαπλασιαστούν και ως φυσικό επακόλουθο θα καταρρεύσουν κι άλλο τα έσοδα του δημοσίου, το οποίο με την σειρά του θα δυσκολευθεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του. Ήδη τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης δεν είναι θετικά, τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζονται και την ίδια ώρα αντί να προετοιμαστούμε  για να στηρίξουμε τους τομείς, που έχουν άμεση ανάγκη και «πονάνε» περισσότερο (Υγεία, Άμυνα και Επιχειρήσεις), επιλέγουμε να καταβάλουμε μέχρι τέλη Οκτώβρη στους συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ αναδρομικά σε μια κατηγορία μάλιστα που λόγω ηλικίας για να προστατευθούν από την πανδημία θα μείνουν στα σπίτια τους για το επόμενο διάστημα με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να μην φτάσει πότε στην αγορά», καταλήγει ο κ. Κοτσιμπογεώργος.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν επιχειρήσεις έτοιμες να κλείσουν. Δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τα 600αρια που δίνει η κυβέρνηση. Θα ήταν εξαιρετική δύσκολη η κατάσταση αν πηγαίναμε σε ένα δεύτερο lockdown», τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος η έλλειψη της ρευστότητας και το γεγονός πως όλοι αναβάλλουν τις αγορές τους για την Άνοιξη, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στις επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κανένα άλλο περιθώριο για απώλειες», σημειώνει ο ίδιος.

«Δεν μπορώ καν να διανοηθώ πως θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown», τονίζει μιλώντας στη LP ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

«Ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από το προηγούμενο κλείσιμο. Έχουμε υποχρεωθεί να πάμε όλες μας τις υποχρεώσεις ήδη πιο πίσω, οπότε εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα συμβεί αν προστεθούν και άλλες, εξαιτίας ενός δεύτερου κλεισίματος. Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αυτό οφείλει να το καταλάβει και η πολιτεία. Ζητάμε τις οικονομικές ενισχύσεις εντός του 2020 γιατί τα εμπορικά καταστήματα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος εξηγεί πως «αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει ούτε ψυχολογία, ούτε χρήμα. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να δουλέψουμε και πώς μπορεί κάποιος να σκεφτεί σοβαρά να κλείσουμε ξανά…» αναρωτιέται.

«Η εστίαση δεν αντέχει. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι αυτό που βλέπει ο κόσμος. Έχουμε τεράστια πάγια και μειωμένη κίνηση ήδη, χωρίς να έχει μπει καλά-καλά ο χειμώνας. Αν υπάρξει και δεύτερο lockdown είναι σίγουρο πως θα μετρήσουμε λουκέτα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Καφετεριούχων και Εστίασης κ. Αλέξης Σακελλάρης.

«Δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο», λέει ο ίδιος προσθέτοντας πως «δεν έχουμε καμία ενημέρωση επίσημη από τους φορείς που αρέσκονται σε τηλεοπτικά μηνύματα, ούτε βλέπουμε να γίνεται κάποιος ιδιαίτερος έλεγχος».

«Ίσως και κάποιοι συνάδερφοι μου επαγγελματίες της εστίασης να κάνουν και εκείνοι λάθος, με τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Αυτό όμως το πολύ μικρό ποσοστό δεν μπορεί να μαυρίσει έναν ολόκληρο κλάδο, ο οποίος, θα ήθελα να επισημάνω, ήταν ο μόνος που δεν πήρε τίποτα, ως οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση», επισημαίνει και κλείνει λέγοντας πως «εμείς θα κάνουμε μόνοι μας αυτό που πρέπει. Οφείλει όμως και η πολιτεία με τη σειρά της να βοηθήσει».

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article