Λάρισα

Η Λάρισα «άντεξε» στο τρίτο κύμα της πανδημίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το τρίτο κύμα της πανδημίας εξελίχθηκε στην περιοχή μας όπως σε όλη την Ελλάδα μεταξύ του Μαρτίου και του Απριλίου ενώ συνεχίζει αλλά πλέον έχει πάρει καθοδική πορεία. Αυτή την αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία που θα δούμε και παρακάτω την είχαμε προβλέψει κοιτώντας τις τιμές των λυμάτων που αρχικά είχαν σταθεροποιηθεί και στην συνέχεια ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Όμως μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου κύματος φαίνεται πως υπάρχουν πολλές και ουσιώδεις διαφορές. Μια πολύ σημαντική διαφορά είναι πως από τα μέχρι τώρα στοιχεία μπορούμε να μιλάμε για σημαντική μείωση των θανάτων στο τρίτο κύμα. Αλήθεια, τι συντέλεσε ώστε να έχουμε αυτή την πολύ καλή είδηση;

Ποια είναι η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία

Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με τα σημαντικά. Είναι πλέον δεδομένο ότι έχουμε λιγότερους θανάτους σε αυτό το κύμα σε σχέση με το δεύτερο. Πηγές από το ΓΝΛ έλεγαν στην LarissaPress ότι στο τρίτο κύμα είχαμε αυξημένες εισαγωγές κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο. Όμως αντίστοιχα είχαμε τους μισούς θανάτους! Επίσης μιλήσαμε και με την διοίκηση του ΠΓΝΛ, η οποία μας μετέφερε ότι και εκεί διαπιστώθηκε πως σε αυτό το κύμα ότι είχαμε λιγότερους θανάτους.

Σε αυτή τη πολύ καλή είδηση, έρχεται να προστεθεί και η αποφόρτιση του συστήματος. Και στα δύο νοσοκομεία πλέον υπάρχουν από 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανοιχτά. Δηλαδή σύνολο 12 σε όλη την Λάρισα. Στα καλυμμένα κρεβάτια της ΜΕΘ συνυπολογίστε ότι κάποια αφορούν σε ασθενείς  από άλλες περιοχές. Όμως «καλά νέα» έχουμε και από τις εισαγωγές που έχουν πέσει σε μονοψήφια νούμερα τις τελευταίες ημέρες. Όσο για τα απλά κρεβάτια νοσηλεία, υπάρχουν αρκετά κενά, κάτι που δείχνει ότι έχει ελαττωθεί ο αριθμός των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία.

Τι συντέλεσε στην μείωση των θανάτων;

Σε αυτό το ερώτημα οι υγειονομικοί απαντούν με μια φωνή: «Η καλύτερη διαχείριση των περιστατικών και ο εμβολιασμός». Είναι αλήθεια ότι η σύμβαση που έγινε με μονάδα του ιδιωτικού τομέα για απλές κλίνες covid, έφερε μια σημαντική «ανάσα» στο σύστημα το οποίο δεν «μπούκωσε», όπως έγινε στο δεύτερο κύμα και έτσι έδωσε την δυνατότητα στους υγειονομικούς να διαχειριστούν καλύτερα τα περιστατικά από την αρχή, ώστε πολλά αυτά να μην χρειαστούν να φτάσουν ποτέ στην ΜΕΘ. Επίσης έγινε καλύτερη χρήση των φαρμάκων, δηλαδή των όπλων που είχαν στα χέρια τους. Πλέον η εμπειρία, μετά από δύο κύματα κορωνοϊού, έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο εμβολιασμός δεν έφερε σε κρεβάτια νοσηλεία ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που είχαν προβάλει να θωρακιστούν. Αυτό το μείγμα πιστεύουν οι υγειονομικοί ότι έφερε αυτή την πολύ θετική εικόνα.

Η ταχύτητα του εμβολιασμού κρίνει την αύξηση κρουσμάτων από το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Κανείς δεν κρύβει πως με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων υπάρχει ο κίνδυνος για αύξηση των κρουσμάτων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φοβούνται και οι υγειονομικοί. Όμως εκτιμούν ότι η αύξηση κρουσμάτων πιθανό να υπάρξει, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας στις ΜΕΘ, καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Επίσης θεωρούν ότι ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό είναι πιθανό να μας γλυτώσει και από την εκδήλωση ενός 4ου κύματος.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article