Λάρισα

Η «κίτρινη γη» της Π.Ε. Λάρισας (φωτ.)

Γεμάτος χρώμα και ζωντάνια είναι ο κάμπος λίγο πριν το Δέλτα του Πηνειού. Σχεδόν στα όρια δύο δήμων της Αγιάς και των Τεμπών το κίτρινο χρώμα δύο μέτρα περίπου πάνω από το έδαφος είναι τόσο έντονο όσο και ο ήλιος. Πολλά στρέμματα ηλίανθων δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο στα χωράφια.

Η ονομασία τους προκύπτει από το γεγονός ότι η κεφαλή τους ακολουθεί τον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και στρέφεται πάλι προς την ανατολή το πρωί. Η κίνηση αυτή που οφείλεται σε κάμψη του βλαστού, σταματά μετά την άνθηση και την γονιμοποίηση των ανθέων όταν τα κεφάλια παραμένουν στραμμένα προς την ανατολή.

Κανείς όμως δεν στέκεται μόνο στο εντυπωσιακό τους χρώμα καθώς ως φυτό έχει μεγάλη οικονομική σημασία. Από αυτό άλλωστε βγαίνει το ηλιέλαιο και είναι ότι πρέπει για τηγάνισμα αφού αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Από το φυτό βγαίνουν και οι ηλιόσποροι που τρώγονται αποξηραμένοι και καβουρντισμένοι. Ακόμα και από τα συμπιεσμένα περικάρπια παράγεται καύσιμη ύλη με την μορφή βιόμαζας ή συσσωμάτων βιομάζας (pellets) ενώ από τους σπόρους παράγεται βιοντίζελ. Ένα πολύτιμο λοιπόν φυτό. Εντυπωσιακό τόσο στην όψη όσο και στη χρήση…

larissanet.gr

Previous ArticleNext Article