Λάρισα

«Η έξαρση κορωνοϊού στη Λάρισα έχει να κάνει με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού»

Για την κατάσταση της πανδημίας μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ κ. Θεοκλής Ζαούτης. «Η περιοχή της Λάρισας πιέζεται αρκετά τόσο σε αριθμούς κρουσμάτων όσο και στο σύστημα υγείας. Αλλά ο πιο σημαντικός δείκτης είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και οι απώλειες ζωών. Τα κρούσματα έρχονται από διαφορετικές ομάδες ασθενών. Δεν είναι τα ίδια με πέρυσι. Για παράδειγμα έχουμε 25% παιδιά τα οποία νοσούν. Έχουμε και έναν αριθμό εμβολιασμένων μέσα σε αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων που και αυτοί όπως και τα παιδιά το περνάνε πιο ήπια. Όμως αυτό που βλέπουμε στην Λάρισα αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα έχει να κάνει με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού που έχουμε σε αυτές τις περιοχές. Είναι πλέον ξεκάθαρη η σχέση εμβολιασμού και προστασίας από σοβαρή νόσο», αναφέρει.

Πολύ σημαντική η τρίτη δόση

Τι λέει όμως για την τρίτη δόση; «Η τρίτη δόση ανεβάζει πολύ την αποτελεσματικότητα που αφορά στην προστασία από θάνατο και σοβαρή νόσο. Με αυτή την δόση είμαστε «σούπερ» καθώς προλαμβάνει την πτώση που έχουμε στην ανοσία. Θυμίζω ότι οι μεγαλύτεροι δεν κάνουν την ίδια ανοσία. Επίσης θα χρειαστούν εμβολιασμό αυτοί που έχουν περάσει την νόσο. Τα επόμενα χρόνια είναι πολύ δυνατόν να έχουμε ένα εποχικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό», επισημαίνει.

Μικρό «παράθυρο» για σταθεροποίηση στα κρούσματα

Πότε τα μοντέλα του ΕΟΔΥ βλέπουν αποκλιμάκωση του κύματος του κορωνοϊού; «Στα κρούσματα έχουμε ένα μικρό «παραθυράκι», που δείχνει μια σταθεροποίηση, αλλά είναι νωρίς να το πούμε.  Αλλά και τώρα να έχουμε αυτή την σταθεροποίηση θα ακολουθήσει αυτή η… ουρά που είδαμε σε όλα τα κύματα. Δηλαδή βλέπουμε την σταθεροποίηση αλλά από την άλλη βλέπουμε μια αύξηση σε νοσηλείες και βαριές νοσηλείες οι οποίες θα συνεχίσουν για ένα διάστημα. Τα δύσκολα θα είναι για δύο- τρεις εβδομάδες, ακόμη», καταλήγει.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article