Ελασσόνα

Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μονή Παλαιοκαρυάς στην Κρανέα

Με την παρουσία όχι πολλών πιστών – σε σχέση με άλλες χρονιές – τελέστηκε σήμερα το πρωί η θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη Ιερά Μονή Παλαιοκαρυάς Κρανιάς.
Τη θεία Λειτουργία τέλεσε ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος π. Βησσαρίων Καραλάσκος.  Ο π. Βησσαρίων γνωστός για τον πάντα χαρισματικό σύγχρονο και μεστό λόγο του τόνισε την ανάγκη να γίνουμε ένα με τον Χριστό και αφού διέλθουμε μέσα από το Σταυρό Του κατόπιν να αναστηθούμε μαζί Του και να δούμε το αναστάσιμο θαβώριο Φως που αντίκρισαν οι μαθητές Του.
Χρόνια Πολλά στους απανταχού Κρανιώτες και φίλους.

Με βαθιά κατάνυξη και με την παρουσία πιστών τελέστηκε απόψε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην ομώνυμη ιστορική Ιερά Μονή Παλαιοκαρυάς στην Κρανιά Ελασσόνας. Στην Ιερά Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων συνιερουργούντων ιερέων. Τους ύμνους της εορτής ερμήνευσαν με υποδειγματικό εκκλησιαστικό τρόπο μέλη της χορωδίας “Θεσσαλοί Μελωδοί” υπό τη Διεύθυνση του Χοράρχου και Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος κ. Γεωργίου Λεμονοπούλου. Η έναρξη της Ακολουθίας έγινε στο προαύλιο της Μονής, ενώ από τα μέσα και μετά τελέστηκε λόγω βροχής στο Καθολικό της Μονής.
Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αφού εξήγησε το νόημα της Εορτής και τη βαθιά θεολογική σημασία της Μεταμορφώσεως του Χριστού, τόνισε την ανάγκη της προσωπικής απόφασης του κάθε πιστού να μεταμορφώσει εν Χριστώ τη ζωή του. “Η Εκκλησία είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι, αν και αμαρτωλοί στην προτέρα ζωή τους, κατόρθωσαν με τη βοήθεια του Θεού και τη θέλησή τους, να μεταμορφώσουν την αμαρτία σε αγιότητα”, σημείωσε με νόημα ο Σεβασμιώτατος. Στην κατακλείδα του κηρύγματός του ο κ. Χαρίτων αναφέρθηκε στην πρόοδο των οικοδομικών εργασιών για την ανοικοδόμηση της νέας πτέρυγας της Μονής. Εξήρε δε επί τούτω το έργο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Κρανιάς και του προϊσταμένου ιερέως της πατρός Ευαγγέλου Χαραμή και όλων των έως της σήμερον εκκλησιαστικών συμβουλίων. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους Κρανιώτες κατοίκους και αποδήμους, αλλά και όλους όσοι από τους ανθρώπους από την επαρχία μας και από άλλα μέρη της πατρίδας μας οι οποίοι βοήθησαν έως τώρα για να “ζωντανέψει” και πάλι η Μονή. Ωστόσο, “οι δυσκολίες συνεχίζουν να υφίστανται, αλλά προσωπικά δυσκολεύομαι να χτυπήσω και πάλι την πόρτα σας. Το αφήνω στο Θεό και τους ανθρώπους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος. Επιπλέον, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά τον Περιφερειάρχη της κύριο Κώστα Αγοραστό για την απόφασή τους να συνεχίσουν σε αυτή τη φάση την ανοικοδόμηση της νέας πτέρυγας της Μονής.
Μετά το τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος επιθεώρησε τις έως τώρα οικοδομικές εργασίες και ευχήθηκε του χρόνου, με τη βοήθεια του Θεού, μετά τον Εσπερινό, κλήρος και λαός να παρακαθήσουν στη νέα πτέρυγα.
Στην Ακολουθία παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δυτικού Τομέα Δήμου Ελασσόνας Θανάσης Καλιακούδας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κρανιάς Δημήτρης Πουρνάρας, καθώς επίσης και τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Σεβασμιώτατος, κατά την επιθεώρηση των έργων, στην καταλυτική διαχρονική βοήθεια του Θανάση Καλιακούδα για τη διάσωση και ανοικοδόμηση της Μονής.
Χρήστος Γκουνέλας- http://kraneaelassonas.blogspot.com/
Previous ArticleNext Article