Ελασσόνα

Η Ελασσόνα αποχαιρέτησε την ηγουμένη της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης η Ελασσόνα και η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος αποχαιρέτησαν χθες το μεσημέρι

την καθηγουμένη της ιστορικής Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας Ευλογία μοναχή, που «εκοιμήθη», χάνοντας τη «μάχη» με επιπλοκές που παρουσιάστηκαν από τη μάστιγα της εποχής μας, τον κορονοϊό.
Στην Εξόδιο Ακολουθία που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ι. Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τήρηση των περιοριστικών μέτρων προστασίας κατά του ιού Covid-19, χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και ο ηγούμενος της Ι. Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους – αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος.
Χαρακτηριστικά τα λόγια του Μητροπολίτη κ. Χαρίτωνος, μιλώντας για την εκλιπούσα ηγουμένη Ευλογία:
«Εκοιμήθη ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, ημέρα που η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευλογίου. Διακονεί στην Παναγία Ολυμπιώτισσα από το 1997, συνδεδεμένη με τον γέροντά της π. Εφραίμ Φιλοθεΐτη και τις προτροπές του προκατόχου μου μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Βασιλείου, προερχόμενη από την Ι. Μονή Αρχαγγέλων Θάσου. Παρούσα στον αγώνα για τη στελέχωση της ιστορικής Μονής, μαζί με τις μοναχές της αδελφότητος, στην αρχή με τη μοναχή Ακακία, για 24 χρόνια έδωσε τη δική της μαρτυρία. Η ηγουμένη Ευλογία κοσμημένη με πολλές αρετές και χαρίσματα ήταν ο στύλος της Μονής Ολυμπιώτισσας, αφού εκτός από το έργο της σε διάφορες σωστικές επεμβάσεις για τη συντήρηση και ανάδειξη της Μονής, ανέλαβε και την πνευματική καθοδήγηση πολλών ψυχών. Στεκόταν πάντα δίπλα στον πονεμένο, τον τραυματισμένο, για να τον παρηγορήσει, να του απαλύνει τον πόνο, να του συμπαρασταθεί. Άνθρωπος της πίστεως, αγωνιστής, προσηλωμένη στο Μοναχικό ιδεώδες, στο ιερό σχήμα, με πίστη κοντά στον Χριστό».
Και ο Μητροπολίτης κ. Χαρίτων συνέχισε, έντονα ενοχλημένος για τη μη τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού:
«Δυστυχώς, χάνουμε ακόμα ένα μέλος της εκκλησιαστικής οικογενείας μας. Είναι ο τρίτος άνθρωπος που χάνεται εξαιτίας της πανδημίας και των επιπλοκών που συνοδεύουν τον ιό. Έχω κουραστεί να βρίσκομαι σε κηδείες ανθρώπων που φεύγουν από τη ζωή με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι, δυστυχώς, αν και βλέπουν τι συμβαίνει γύρω μας, παίζουν με τις ζωές των άλλων ανθρώπων, εμπαίζουν με τη ζωή των νέων ανθρώπων. Βλέπουν μπροστά τις σορούς των ανθρώπων που χάνονται και συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Έχουν εωσφορικό εγωισμό. Συγχωρέστε με για την αγανάκτηση…
Εύχομαι ο Χριστός να αναπαύει και να έχει στους κόλπους του τη μοναχή Ευλογία. Λίγες ώρες πριν εισέλθει στην Εντατική Μονάδα, διαισθανόμενη τον θάνατό της, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ζήτησε συγχώρεση! Αφιέρωσε τη ζωή της στην Εκκλησία και κέρδισε τον Παράδεισο. Όλοι εμείς έχουμε έναν πρεσβευτή στον Ουρανό».
Σύντομα λόγια αποχαιρετισμού και από την εκπαιδευτικό – φιλόλογο Βασιλική Καραμίχου: «Η γερόντισσα Ευλογία, ταγμένη στην Παναγία Ολυμπιώτισσα, με ακάματη εργατικότητα έδωσε πνοή στο μοναστήρι της Ελασσόνας, κάνοντάς το ανοιχτό και αγαπητό στον κόσμο. Γνωρίσαμε τη γερόντισσα και την αγαπήσαμε. Η δοτικότητά της, η βαθιά πίστη της στον Θεό και η καθημερινή της αναφορά στην Παναγία την κατέστησαν γρήγορα τον διαμεσολαβητή μας στον ουρανό. Η ίδια υπήρξε, πάντα, με τη στάση της και τα λόγια της, λιτή, ταπεινή και διακριτική. Με απόλυτη αφοσίωση και καθολική προσοχή τους άκουγε όλους. Συνέπασχε με τους πάσχοντες και προσευχόταν για αυτούς. Με τις μεσιτείες της στην Παναγία έδινε ελπίδα σε κάθε δοκιμασία, λύση σε κάθε πρόβλημα. Καθοδηγούσε και συμβούλευε με καλοσύνη και πόνο. Στο τέλος πρόσθετε: Θα τα οικονομήσει η Παναγία… και έτσι απάλυνε την αγωνία μας. Ήταν άνθρωπος της αγάπης!».
Ακολούθησε η ταφή στο Κοιμητήριο της Μονής. Από εκεί η ηγουμένη Ευλογία μοναχή θα βλέπει για πάντα από ψηλά την πόλη της Ελασσόνας και τη γύρω περιοχή…
Ανάμεσα στις παρουσίες ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο πρώην δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου, ο δημοτικός σύμβουλος – πρώην αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, αντιπροσωπείες από τις μοναστικές αδελφότητες των Ι. Μονών Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, Αναλήψεως Συκέας, Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, Κανάλων Καρυάς, Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης, η ηγουμένη της Ι. Μονής Αρχαγγέλων Θάσου γερόντισσα Εφραιμία, μικρός αριθμός κληρικών και περιορισμένος αριθμός λαϊκών και πιστών.

eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article