Ελασσόνα

Η ΔΑΣ για την στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας

Ανακοίνωση της ΔΑΣ (παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) για την στάση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, για την παράταση του ωραρίου των Εμπορικών Καταστημάτων την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη: Καμία παράταση ωραρίου – Όχι στο παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου

 

Η διεύρυνση ωραρίου για την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη που αιτήθηκε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ο Εμπορικός Σύλλογος Ελασσόνας, βαπτίζοντας μάλιστα αυτή την βραδιά «βραδιά γιορτή», αποτελεί πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής της Ελασσόνας.

Η βραδιά “γιορτή” όπως υποστηρίζει η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας, όσο και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας θα είναι στην πράξη ξεθέωμα για όσους δουλέψουν, ανοίγοντας το δρόμο για τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τους αυτοαπασχολούμενους να δουλεύουν χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα. Η επίκληση του επιχειρήματος, ότι με τις “Λευκές Νύχτες”, το άνοιγμα Κυριακές και άλλες δράσεις που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων, θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση, δεν έχει καμία βάση. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, δεν βελτιώνουν την θέση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων άλλα ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το εν λόγω αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας βρίσκει την αβάντα και την στήριξη του  Εργατικού Κέντρου της Ελασσόνας που «συνεδρίασε» τηλεφωνικά, χωρίς να είναι ενημερωμένοι οι 2 εκλεγμένοι με την παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ. Μάλιστα μετά από παρέμβαση των εκλεγμένων της ΔΑΣ στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου «συνεδριάζει» χωρίς να είναι ενημερωμένα όλα τα μέλη,μας είπε ότι: «και εγώ σε διακοπές έλειπα», «δεν γνωρίζω» και «εμείς είμαστε πλειοψηφία και έτσι λειτουργούμε». Αυτές είναι οι δημοκρατικές διαδικασίες με τις όποιες παίρνονται οι αποφάσεις από την πλειοψηφία της Διοίκησης του Ε.Κ.Ελασσόνας.

Το σκεπτικό της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας, ότι με αυτές τις πρωτοβουλίες (που εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο με τις «Λευκές Νύχτες», το άνοιγμα τις Κυριακές και άλλες δράσεις που καταπατούν το ωράριο εργασίας των εμποροϋπαλλήλων και συνολικά των εργαζομένων) θα τονωθεί η αγοραστική κίνηση(«αν παραμείνουν τα καταστήματα της Ελασσόνας ανοιχτά, θα αναζωογονηθεί η περιοχή…»), δεν έχει καμία βάση.  Εξάλλου, από τους εργαζόμενους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους συνταξιούχους, τους νέους δεν λείπει ο χρόνος για να κάνουν τα ψώνια τους. Τα χρήματα λείπουν. Γιατί οι μισθοί είναι πείνας, η ακρίβεια και η ανεργία τσακίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας εξυπηρετεί άλλες ανάγκες και όχι αυτές των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αφού γνωμοδοτεί θετικά για το συγκεκριμένο αίτημα με «την προϋπόθεση ότι θα τεθεί χρονικός περιορισμός ωρών για τους εργαζόμενους. Αν υπάρχουν υπερωριακές ώρες εργασίας να πληρωθούν κανονικά και γενικά οι εργαζόμενοι να τύχουν της νόμιμης και ανάλογης μεταχείρισης».

Οι εργαζόμενοι τη Ελασσόνας, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα διότι δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Να μην βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που δυσκολεύει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους. Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματα τους δεν είναι το ωράριο άλλα η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών και η τεράστια ακρίβεια.

Διεκδικούμε :

  • Σταθερή εργασία για όλους, μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς μας. Καθορισμένο ωράριο με βάση Συλλογική Σύμβαση.
  • Επαναφορά και νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
Previous ArticleNext Article