Λάρισα

Η ΔΑΚΕ Π.Ε Λάρισας για την αυριανή επέτειο του 1821

Σε ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας αναφέρονται τα εξής:

«1821 – 2021: Διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Συμπληρώνονται φέτος διακόσια χρόνια από την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου 1821, ημερομηνίας-σταθμού στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας αφού οδήγησε, μέσα από αιματηρούς αγώνες, μετά από 400 χρόνια στη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το οποίο αναγνωρίστηκε από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.

Ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου μας βοηθά στη βαθύτερη κατανόηση των ιστορικών γεγονότων και τη συνειδητοποίηση της σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της πατρίδας μας. Ζωντανεύει τη συλλογική μνήμη και συνδράμει στην αναζήτηση του προσανατολισμού μας, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Η 200ή επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 είναι ημέρα μνήμης και τιμής στις θυσίες των απλών Ελλήνων για τις αξίες και τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της πίστης στα χριστιανικά ιδεώδη. Ημέρα μνήμης και τιμής του αγώνα ενός ολόκληρου έθνους, το οποίο με συναίσθηση της ιστορικής υποχρέωσης για συνέχεια ανά τους αιώνες, πέρα από τις όποιες αδυναμίες και ανεπάρκειές του κατάφερε να διεκδικήσει τη συλλογική του θέλησή του να υπάρχει!Η προσπάθεια αυτή απέκτησε υπερεθνικά χαρακτηριστικά και έδειξε τον δρόμο του δύσκολου αγώνα απέναντι στη σκλαβιά, τη βαρβαρότητα και το άδικο σε όλο τον κόσμο!

Όπως γράφει ο Μακρυγιάννης «όταν οι ολίγοι αποφασίσουν να πεθάνουν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν» πετυχαίνοντας το αδύνατο, το ακατόρθωτο, το ηρωικό: να αποτινάξουν τον ζυγό μιας, ισχυρής μέχρι τότε, αυτοκρατορίας και να ιδρύσουν το πρώτο ελεύθερο εθνικό κράτος. Στα ίδια βήματα καλούμαστε όλοι μαζί, με ενότητα εθνική και προσπάθεια συλλογική, να συνεχίσουμε τον αγώνα και να πάμε την πατρίδα μας ακόμα πιο μπροστά, ακόμα πιο ψηλά! Στην προσπάθεια αυτή κανείς δεν

περισσεύει γιατί «τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Είμαστε εις το «εμείς» και όχι εις το «εγώ». (Μακρυγιάννης)

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.)τιμούμε στη 200ή επέτειο την ιστορική μνήμη, τον ηρωισμό και τις θυσίες όλων των Ελλήνων θυμίζοντας πως τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες. Τιμούμε σήμερα όλους αυτούς που αγωνίστηκαν με μεγαλείο ψυχής, με πίστη στον Θεό, με πόθο τη λευτεριά και θυσιάστηκαν με την ελπίδα να… σηκωθούν λίγο ψηλότερα, να σηκώσουν την Ελλάδα λίγο ψηλότερα!»

Previous ArticleNext Article