Ελασσόνα

H δικαστική περιπέτεια των «Σπαρτιατών» και το σενάριο να πάρει έδρα ο Ελασσονίτης Γιάννης Καριπίδης

Φουντώνουν τα σενάρια εν αναμονή της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Όλα τα σενάρια έχουν άμεσο αντίκτυπο και στη Λάρισα, καθώς στην εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλικής πρωτεύουσας οι «Σπαρτιάτες» έχουν εκλέξει βουλευτή, τον κ. Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μία προσεκτικότερη, δεύτερη ανάγνωση, δημιουργεί ένα νέο ενδεχόμενο, αυτό της εισόδου στη βουλή του πρώτου επιλαχόντα από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Καρυπίδη.

Συγκεκριμένα, τα τρία σενάρια έχουν ως εξής:

1. Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Στην περίπτωση αυτή, το «αδιάθετο» ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας ανέρχεται σε 1,85%, και του ΣΥΡΙΖΑ σε 5,03%. Αυτό σημαίνει πως η έδρα αν χαθεί από τους Σπαρτιάτες θα πάει στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα μπει στη βουλή ο γιατρός από την Ελασσόνα Γιάννης Καρυπίδης.

2. Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες, με τη Λάρισα κατά τα φαινόμενα να «δίνει» στη Νέα Δημοκρατία και τέταρτη έδρα και να εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτίνα η πολιτικός μηχανικός κ. Ρένα Καραλαριώτου.

3. Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α’ Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

onlarissa.gr

Previous ArticleNext Article