Λάρισα

H αστυνομία ψάχνει τον “Πατέρα Κλεομένη” που βεβήλωσε το μνημείο των Εβραίων στη Λάρισα

Έντονο προβληματισμό, αντιδράσεις και κινητοποίηση των αρχών έχει προκαλέσει στην πόλη της Λάρισας η συμπεριφορά ενός ρασοφόρου άντρα, νέου στην ηλικία, ο οποίος αυτοαποκαλείται «Πατήρ Κλεομένης».
Ο ρασοφόρος, με πρωτοφανή τρόπο βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων βιντεοσκοπώντας μάλιστα τις πράξεις του, υλικό το οποίο «ανέβασε»στη συνέχεια στο διαδίκτυο.
Στις εικόνες καταγράφεται να πετάει αυγά, να βρίζει, να κλωτσά το άγαλμα και να καλεί τους πατριωτικούς συλλόγους να «ρίξουν το μνημείο».Ο ρασοφόρος είναι γνωστός για το ρατσιστικό του μένος και τις επιθέσεις του σε μνημεία και αγάλματα ανά την Ελλάδα.
Η αστυνομία από τη στιγμή που έγιναν γνωστές αναζητά οι ενέργειές του τον αναζητά στο πλαίσιο του αυτοφώρου και έχει ξεκινήσει το προανακριτικό της έργο.
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Λάρισας η οποία με ανακοίνωσή της εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το γεγονός αυτό, «που συνέβη σε μια πόλη στην οποία το συγκεκριμένο μνημείο χαίρει σεβασμού και τιμής από τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς σε μια πόλη που ποτέ δεν σημειώθηκαν παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν. Η Κοινότητά μας εκφράζει την ικανοποίησή της για την άμεση κινητοποίηση των Αστυνομικών Αρχών.
Είμαστε σίγουροι ότι στην πόλη της Λάρισας δεν έχουν θέση ούτε ο φανατισμός ούτε η μισαλλοδοξία ούτε ο ρατσιστικός λόγος και οποιοδήποτε τέτοιο φαινόμενο θα απομονωθεί και θα καταπολεμηθεί στη γέννησή του».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Δήμος Λαρισαίων κάνοντας λόγο «για αντιλήψεις που είναι πέρα και έξω από τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας. Η ιστορία της Λάρισας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μακραίωνη παρουσία της Ισραηλιτικής κοινότητας της πόλης.
Είμαστε σταθερά απέναντι στην μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό. Η Λάρισα ήταν, είναι και θα παραμείνει μια ανοικτή κοινωνία».

Έντονη είναι και η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου η οποία εξέδωσε ανακοίνωση όπου αποδοκιμάζει τις πράξεις του και ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

«Κατά το τελευταίο διάστημα αναρτώνται στο διαδίκτυο βιντεοσκοπημένοι βανδαλισμοί μνημείων και εγκαταστάσεων και υβριστικές δηλώσεις ρασοφόρου, ο οποίος αυτοαποκαλείται «πατήρ Κλεομένης» και δηλώνει ότι ενεργεί προς υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως. Επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι το πρόσωπο αυτό δεν είναι ούτε μοναχός, ούτε κληρικός της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αποδοκιμάζουμε τις παράνομες πράξεις του ως απολύτως άσχετες με τον Λόγο αγάπης και πραότητας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας προς όσους πλήττονται από τις ενέργειές του.

Με αφορμή την παραπάνω περίσταση, καλούμε τον λαό να είναι γενικότερα επιφυλακτικός απέναντι σε ανάλογες περιπτώσεις ρασοφόρων, οι οποίοι εμφανίζονται ως δήθεν μοναχοί ή κληρικοί της ορθόδοξης Εκκλησίας».
Πηγή: ert.gr

Previous ArticleNext Article