Λάρισα

Γουργουλιάνης: Σε φάση εκτόνωσης η πανδημία – Τι πρέπει να κάνουμε τα Χριστούγεννα

Για την κατάσταση της πανδημία μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. «Είμαστε σε φάση εκτόνωσης και έχουμε κάτω από τους μισούς ασθενείς σε σχέση με αυτούς που είχαμε πριν από δύο εβδομάδες περίπου. Πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είμαστε σε ανεκτά επίπεδα στο σύστημα υγείας. Θα δούμε την μείωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ θα την δούμε σε 15 ημέρες», αναφέρει.

Τα στοιχεία για την «Όμικρον»

Αναφέρθηκε όμως και στα στοιχεία που γνωρίζουμε για την Όμικρον. «Τα Χριστούγεννα θα έχουμε χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, άρα λιγότερους ασθενείς που θα μπορούν να μολύνουν στην κοινότητα. Τα μέτρα όπως η μάσκα οι αποστάσεις και οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Επίσης για την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη πρέπει να μην υπάρχει χώρος. Δεν πρέπει δηλαδή να υπάρχουν ανεμβολίαστοι άνθρωποι. Τότε ο ιός πολλαπλασιάζεται και η πιθανότητα να γίνει μια καινούργια μετάλλαξη είναι δεδομένη και θα μας πάει πίσω.

Για την μετάλλαξη Όμικρον βλέπουμε την Νότια Αφρική, το Γιοχάνεσμπουργκ και την Πρετόρια η οποία έχει έναν μήνα τώρα που κυκλοφορεί η μετάλλαξη.  Βλέπουμε ότι μετά από αυτό το διάστημα μάλλον έχει φτάσει στην κορυφή του και βλέπουμε μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες και σχεδόν καμιά αύξηση στους θανάτους. Αυτοί τώρα μπαίνουν στο Καλοκαίρι και έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών. Στην Ευρώπη βλέπουμε τις μολύνσεις σε δύο περιοχές όπως στην Αγγλία και την Δανία. Από τα στοιχεία που έχουμε στην Αφρική έχουμε βεβαιωθεί πως είναι μια μεταδοτική νόσος. Κανένας δεν ξέρει ακόμη αν θα αντικαταστήσει την Δέλτα. Βλέπουμε σε μερικούς ανθρώπους να υπάρχουν επαναμολύνσεις. Αυτό που πρέπει να απαντηθεί είναι αν κάνει βαριά νόσο».

Τέλος σημείωσε πως από του χρόνου το Φθινόπωρο θα ήταν χρήσιμο να έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι κοινό για γρίπη και κορωνοϊό.

Previous ArticleNext Article