Λάρισα

Γουργουλιάνης: Ποια παιδιά ενδείκνυται να εμβολιαστούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Για την νέα σχολική χρονιά αλλά και για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε από εδώ και πέρα μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κώστας Γουργουλιάνης.

«Φέτος πρέπει να λειτουργήσουμε με ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Τα παιδιά πέρασαν δύο χρόνια στον… καναπέ τους και χωρίς την επικοινωνία με τον δάσκαλο. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι έχουμε περάσει από την φάση και την προσπάθεια της εκρίζωσης της νόσου, στην περίοδο της συνύπαρξης μαζί της. Άρα πρέπει να ζήσουμε με την νόσο. Τα παιδιά περνάνε πολύ ήπια την νόσο κατά κανόνα. Η νόσος όμως είναι μεταδοτική, αλλά ξέρουμε ότι τα παιδιά έχουν εκτεθεί και το προηγούμενο διάστημα και το έχουν περάσει πολλοί από αυτούς ασυμπτωματικά. Άρα ήδη ένα μέρος των νέων ανθρώπων έχει αποκτήσει ανοσία από φυσική νόσο. Αλλά πρέπει τα παιδιά που είναι πάνω από 18 χρονών και θα έρθουν για πρώτη φορά στα πανεπιστήμια να είναι εμβολιασμένα. Για τα παιδιά 12-15 ετών υπάρχουν επιφυλάξεις. Στην Ελλάδα 300 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε αυτές τις ηλικίες και έφυγαν τρία που είχαν συνοσηρότητες . Άρα ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι πάρα πολύ μικρός. Όμως -χωρίς να δίνουμε οδηγία- θεωρώ πως οι ηλικίες 15-17 ίσως να ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν καθώς είναι κοντά στην ενηλικίωση. Άλλωστε αυτά τα παιδιά είχαν και έχουν μεγάλη κινητικότητα», αναλύει ο καθηγητής.

Θα πρέπει να μας ανησυχεί μια έξαρση με δεδομένο το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων; «Λίγη σημασία θα έχει. Σας είπα ότι πρέπει να ζήσουμε με την νόσο η οποία πλέον γίνεται ενδημική και έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα», καταλήγει.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article