Λάρισα

Γουργουλιάνης: Ο μαζικός εμβολιασμός μας οδηγεί σε νέα πραγματικότητα χωρίς μάσκες και μέτρα

Για την νέα πραγματικότητα μετά τον εμβολιασμό των περισσοτέρων Ελλήνων, αλλά και για το Πάσχα, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Πνευμονολογίας Κων/νος Γουργουλιάνης. «Να κάνουμε Πάσχα με τους ανθρώπους που είμαστε μαζί. Θα μπορούσαμε να κάνουμε με μια ακόμη οικογένεια, ώστε στο τραπέζι να είμαστε λιγότεροι. Να τηρούμε τα μέτρα και τις αποστάσεις και φυσικά να είμαστε σε εξωτερικό χώρο. Περιμένουμε να εφαρμοστούν ότι αποφάσισε το αμερικανικό CDC, ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ, όπου λέει ότι οι εμβολιασμένοι μεταξύ τους δεν θα φοράνε μάσκα ακόμη κι αν βρίσκονται και σε κλειστό χώρο. Επίσης θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα. Νομίζω ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Βλέπω πως αυτό που θα ζήσουμε από την επόμενη εβδομάδα ως μια ομαλή μετάβαση σε μια πραγματικότητα που θα είναι διαφορετική όταν θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού. Θα μπορούν οι άνθρωποι να βρίσκονται μαζί καθώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα για το επόμενο διάστημα», αναφέρει.

Τι λέει για το AstraΖeneca για τις ηλικίες 30-44

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας έβαλε και τους προβληματισμούς του για τον εμβολιασμός των ομάδων 30-44 με AstraZeneca. «Πρέπει να σταθμίσει κανένας τα δεδομένα. Το εμβόλιο αυτό έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και την ασφάλειά του σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Δηλαδή αυτό που στην αρχή δεν ξεκινήσαμε να κάνουμε, φαίνεται τώρα πως είναι αποτελεσματικό. Άρα ο λόγος οφέλους προς κίνδυνο στις μεγάλες ηλικίες είναι σαφώς υπέρ των εμβολιασμών. Καθώς ηλικιακά κατεβαίνουμε παρακάτω, όπως καταλαβαίνετε ο κίνδυνος μειώνεται. Μιλώ για τον κίνδυνο να πάθει κανείς βαριά νόσο. Οι πιθανότητες όμως να κάνει ανεπιθύμητες παρενέργειες από το εμβόλιο είναι μεγαλύτερες, απ΄ ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες . Παρόλα αυτά και σε αυτές τις ηλικίες είμαι υπέρ των εμβολιασμών αλλά η διαφορά μεταξύ οφέλους και κινδύνου είναι μικρότερη. Αν για παράδειγμα ένας άνθρωπος είναι 30 χρονών χωρίς συνυπάρχοντα νοσήματα και δεν έχει πολύ μεγάλη έκθεση, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να περιμένει. Αλλά πρέπει να εμβολιάσουμε περισσότερους. Κοιτάξτε όλη αυτή η κουβέντα ενισχύει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και αυτή η διαδικασία δεν ξεκινά από εμάς αλλά από την Ευρώπη», επισημαίνει.

Τέλος προέβλεψε ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών μαζί με τα self test και το την υψηλή θερμοκρασία θα μας φέρει πιο φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article