Λάρισα

Γουργουλιάνης: 3000 νέοι θάνατοι μέχρι το τέλος της Άνοιξης!

Για την έξαρση της πανδημίας στην Λάρισα αλλά και τους θανάτους που έχουμε σε νέους ανεμβολίαστους ανθρώπους, μίλησε στην εκπομπή «Έτσι κι Αλλιώς» και το Δημοτικό Ραδιόφωνο ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης. «Θα χάνουμε ανθρώπους ανεμβολίαστους και σε αυτές τις νεαρές ηλικίες. Στατιστικά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μολυνθεί πολύς κόσμος. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους για λόγους που εξαρτώνται από τους ίδιους ή γιατί είχαν κάποια ευαλωτότητα, θα χαθούν, αλλά στατιστικά λίγοι. Αναλογικά αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο αναφορικά με τις ηλικίες που είναι πάνω από 60 ετών και επιμένουν να είναι ανεμβολίαστοι. Είναι κρίμα να πεθαίνουν νέοι άνθρωποι. Αλλά αυτοί που περνούν βαρύτερα είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών. Τρομάζω με τις 600.000 ανθρώπων που είναι πάνω από 55 ετών και είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί θα δώσουν το επόμενο διάστημα 35.000 νοσηλευόμενους και θα πεθάνουν περίπου 3000 μέχρι το τέλος της Άνοιξης. Αυτοί θα είναι κυρίως άνθρωποι πάνω από 60 χρονών και θα είναι ανεμβολίαστοι», αναφέρει.

Μεσαίες ηλικίες και ανεμβολίαστοι τα περισσότερα περιστατικά

Πόσο η έξαρση γεμίζει με περιστατικά τα νοσοκομεία της Λάρισας; «Στην δική μας την Πνευμονολογική Κλινική του ΠΓΝΛ έχουμε 28 νοσηλευόμενους. Μόλις οι 6 είναι εμβολιασμένοι και αυτοί είναι από την δεξαμενή των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων (πάνω από 70 ετών). Οι άλλοι 22 είναι από μικρότερες ηλικιακές ομάδες. Άρα αυτό που φαίνεται είναι ότι αυτό το κύμα είναι ένα κύμα ανεμβολίαστων. Τελικά αρχίζω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από την υποχρεωτικότητα για τους άνω των 60 ετών. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, δεν θα πάθουν τίποτα αυτοί οι άνθρωποι από τα εμβόλια», αναφέρει.

Πόσο θα διαρκέσει η έξαρση

Πότε όμως θα δούμε να μειώνεται η έξαρση που αυτόν τον καιρό ζει η Λάρισα; «Αυτό το κύμα που ξεκίνησε από τον Αύγουστο θα συρθεί για αρκετό καιρό ακόμα. Από την στιγμή που υπάρχει μια δεξαμενή ευάλωτων ανθρώπων που έχουν προβλήματα και μπαίνουν στο νοσοκομείο έχουμε προετοιμαστεί μαζί με τους συνεργάτες μου για έναν μακρύ Χειμώνα – όχι πολύ μεγάλης έντασης- αλλά η έξαρση θα συρθεί όλο τον Χειμώνα», επισημαίνει ο καθηγητής.

Τέλος ανέφερε ότι φέτος ίσως και του χρόνου ενδέχεται να δούμε και ένα ισχυρό κύμα γρίπης καθώς στην κοινότητα δεν υπάρχει πλέον ανοσία λόγω της χρήσης μάσκας.

Πηγή: larissapress.gr

Previous ArticleNext Article