Ελασσόνα

Γιορτάζει γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας – Βρίσκεται σε βράχο στη διαδρομή Τσαριτσάνης-Ελασσόνας 

Γιορτάζει και πανηγυρίζει αύριο Κυριακή 16 και μεθαύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται στον βράχο ανάμεσα στη διαδρομή Τσαριτσάνης – Ελασσόνας.

Το απόγευμα της Κυριακής, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, θα ψαλεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και τη Δευτέρα, ανήμερα της εορτής, η Θεία Λειτουργία.

Για το συγκεκριμένο σπήλαιο και το γνωστό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας ο Ελασσονίτης εκπαιδευτικός Αθαν. Νταγιάκης αναφέρει: «Βορειοδυτικά της Τσαριτσάνης και στη μέση περίπου του δρόμου για την Ελασσόνα, υπάρχει κτισμένο μέσα σε φυσικό ή τεχνικό κωνοειδές σπήλαιο το εξωκλήσι της Αγίας

Μαρίνας. Η παράδοση λέει πως το σπήλαιο ίσως να λοξεύθηκε από κάποιον Βυζαντινό Αυτοκράτορα ή από τους Σλάβους κατά την περίοδο που κυριεύσανε την Τσαριτσάνη. Λόγω του απομακρυσμένου και του κτίσματος επί του βράχου, χρησιμοποιήθηκε πολλές φο ρές σαν κρησφύγετο Μακεδονομάχων, απο σπασμάτων, ληστών κ.λπ. Σήμερα, για τη διευκόλυνση των επισκεπτών και προσκυνητών έχει κατασκευαστεί πέτρινη σκάλα…». Τέλος, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η γιορτή της Αγίας Μαρίνας στο συγκεκριμένο γραφικό εξωκκλήσι, ανάμεσα στην Ελασσόνα και στην Τσαριτσάνη, αποτελεί ακόμα ένα ζωντανό «κομμάτι» της ιστορίας και της παράδοσης της Ελασσόνας και της Τσαριτσάνης, που συνεχίζει αδιάλειπτα τον δρόμο της, «ξυπνώντας» άσβεστες μνήμες στους παλαιότερους, ντόπιους και επισκέπτες.

Ελευθερια-ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

Previous ArticleNext Article