Ελασσόνα

Γιόρτασε η ιστορική Ι. Μονή «Παλαιοκαρυάς» στην Κρανέα

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με την παρουσία δεκάδων προσκυνητών και πιστών πανηγύρισε η ιστορική Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς», μόλις 10 χιλιόμετρα από την Κρανέα Ελασσόνας.

Την παραμονή της εορτής, με τα προβλεπόμενα προληπτικά μέτρα κατά του «Covid-19», τελέσθηκε πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης π. Νεόφυτος Παπαδημητρίου (της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου), ο ιερέας π. Ευάγγελος Χαραμής και ιερείς της περιοχής.
Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ανάμεσα στις παρουσίες: η βουλευτής κ. Στέλλα Μπίζιου, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Θανάσης Καλιακούδας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι της Κοινότητας Κρανέας, αυτοδιοικητικοί της περιοχής, φορείς της Κρανέας και «απόδημοι» Κρανιώτες, που ανηφόρισαν και βρέθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι για να τιμήσουν την καθιερωμένη πανήγυρή του.
Να θυμίσουμε ότι η Ι. Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος «Παλαιοκαρυάς» Κρανέας έχει εξέχουσα θέση μεταξύ των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος. Είναι χτισμένη σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια της Κρανέας, σε πλαγιά του ορεινού όγκου των Αντιχασίων και φέρει την ονομασία Μονή «Καρυάς» ή «Παλαιοκαρυάς».
Από το καλοκαίρι του 2019, από την Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος ήδη συνεχίζονται σημαντικές εργασίες ανοικοδόμησης της ανατολικής πτέρυγας της Μονής, κάτι που θα σηματοδοτήσει και την αναγέννηση του ιστορικού μοναστηριού της Κρανέας, μετά από έναν αιώνα περίπου ερήμωσης και εγκατάλειψης.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη – eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article