Ελασσόνα

Γιόρτασε η Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης

«Ίνδικτον ημίν ευλόγει νέου Χρόνου,
Ω και Παλαιέ, και δι’ ανθρώπους Νέε…».
Αρχή του φθινοπώρου πριν λίγες μέρες, πρώτη του Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας

γιόρτασε την Αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή την αρχή του Εκκλησιαστικού Έτους και βέβαια γιόρτασε και η ιστορική Ι. Μονή Αγίου Αντωνίου Κοκκινόγης Ελασσόνας, ένα ακόμη αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο της επαρχίας Ελασσόνας και της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.
Το συγκεκριμένο μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες Ιερές Ακολουθίες. Δεκάδες προσκυνητές και πιστοί βρέθηκαν και φέτος στην Ι. Μονή της Κοκκινόγης, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας.
Την παραμονή της γιορτής, το απόγευμα τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ το πρωί της περασμένης Τρίτης, ανήμερα, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις Ιερές Ακολουθίες συλλειτούργησαν ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου και οι ιερείς π. Χρήστος Μπαλανίκας (Κοκκινόγης), π. Χρήστος Παπαμαργαρίτης (Καλλιθέας) και π. Ιωάννης Βαλιώτης (Δολίχης).
Η ΜΟΝΗ
Η Ι. Μονή του Αγίου Αντωνίου ή «Δεμεράδων» βρίσκεται στην Κοκκινόγη της Ελασσόνας. Ιδρύθηκε το 1755 και ανακαινίστηκε το 1794 από τον ηγούμενο Διόνυσο Μπαμπαλιάρη, σύμφωνα με δύο επιγραφές που υπάρχουν, μία στον ανατολικό τοίχο και μία λίγο κάτω από τη στέγη του ναού. Αρχικά ήταν μετόχι της Μονής του Αγίου Αντωνίου «Σιάπκας» της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης και αργότερα, με σουλτανικό φιρμάνι, ανεξαρτητοποιήθηκε. Το καθολικό της Μονής σήμερα χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός του χωριού. Πρόκειται για Σταυροπηγιακό ίδρυμα (υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο), που στην περίοδο της ακμής του, στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε μεγάλη κτηματική περιουσία και πολυάριθμα ζώα. H Μονή, όπως αναφέρουν και τα ερείπια της, περιβαλλόταν περιμετρικά με διώροφες πτέρυγες και αποθηκευτικούς χώρους. Στον αύλειο χώρο σώζεται μέχρι σήμερα η θολωτή πετρόκτιστη πηγή.
Δυστυχώς, όλες οι εγκαταστάσεις του Μοναστηριού της Κοκκινόγης, κάηκαν το 1924 από απροσεξία και το 1943 από τους Γερμανούς. Σήμερα, η Μονή διαθέτει μικρό ξενώνα και διατηρείται σε καλή κατάσταση, σώζεται ο ψηλός περίβολος καθώς και ο ναός του Μοναστηριού ο οποίος είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής και χρησιμοποιείται ως ενοριακός ναός της Κοκκινόγης για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Ο ναός όμως εσωτερικά παρόλο που σώζεται δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που κατέστρεψε τα πάντα στο εσωτερικό του ναού. Από την πυρκαγιά σώθηκαν μόνο η λειψανοθήκη με απότμημα της κάρας του Αγίου Αντωνίου, λείψανα άλλων Αγίων και λιγοστά ιερά κειμήλια.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν οι απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες στο ιστορικό μοναστήρι οι οποίες και θα συνεχιστούν.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») του Γιάννη Μουκίδη-eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article