Ελασσόνα

Γιόρτασαν τον «προστάτη» τους οι έμποροι της Ελασσόνας

«Δεύτε τον πυρίπνουν και ζηλωτήν, τον διά τεθρίππου, αρπαγέντα από της γης,

της του Χριστού δευτέρας, Πρόδρομον παρουσίας, Ηλίαν τον Θεσβίτην, ύμνοις τιμήσωμεν». «Ζήλω ουρανίω, πυρποληθείς, φλέγεις την απάτην, ως πυρίπνους και ζηλωτής. όθεν ανυψωθής εν άρματι πυρίνω, ώ Ηλιού Προφήτα, προς βίον άφθαρτον», έψαλε και φέτος χορός ντόπιων ιεροψαλτών στην Ελασσόνα, «ανασκαλίζοντας» μνήμες και θύμησες παλαιότερων χρόνων, στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία. Στον γραφικό λόφο, που είναι «δεμένος» με την ιστορία, την κοινωνική και σχολική ζωή, αλλά και την καθημερινότητα της πόλης, εκεί όπου πανηγύρισε το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία Ελασσόνας, εκεί όπου προσκυνητές όλων των ηλικιών και δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής ανηφόρισαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου (…τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο) και… για να απολαύσουν τον ορίζοντα με τη θέα της Ελασσόνας και του κάμπου της από ψηλά.
Την παραμονή της γιορτής, το απόγευμα της Κυριακής, τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου λειτούργησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Γεροφάκας.

Το τέλος της Αρτοκλασίας, έξω από τον ναό, άφηνε ειδυλλιακές εικόνες και η ματιά του προσκυνητή «έβρισκε» τον ήλιο να «πέφτει» και να «χάνεται» πίσω από τον απέναντι λόφο της Παναγίας Ολυμπιώτισσας. Ανήμερα της γιορτής (Δευτέρα), τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου λειτούργησε ο π. Χρήστος Γεροφάκας. «Ο Προφήτης Ηλίας είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου, που φλέγεται από θείο ζήλο, που όλη του η ύπαρξη είναι αναμμένο καμίνι πίστης και αφοσίωσης στον Θεό. Άνθρωποι σαν τον Προφήτη Ηλία δεν γνωρίζουν συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Τα δίνουν όλα για όλα. Η ζωή τους είναι πύρινη κι ο θάνατός τους ανάληψη στον ουρανό «επί πυρίνου άρματος».
Μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας φρόντισαν να προσφέρουν στους δεκάδες προσκυνητές και επισκέπτες το καθιερωμένο λουκούμι.
Ανάμεσα στις παρουσίες: η βουλευτής Στέλλα Μπίζιου, ο περιφερειακός σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Φρόσω Καρκαβανίδου – Σκρέτα και Γιώργος Κατσιούρας, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ζηρδέλη – Σερετίδου, ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ελασσόνας Βασίλης Μουλτσιάς, τοπικοί σύμβουλοι, η αντιπρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π. Έλενα Ταζέ – Νίκου, ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Οικονόμου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Χριστίνα Σαμόλαδου και μέλη της διοίκησης του «οικοδεσπότη» τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας Θωμάς Κίτσης, ο επιμελητηριακός σύμβουλος Θωμάς Ζηρδέλης, φορείς της περιοχής, εκπαιδευτικοί, απόδημοι Ελασσονίτες και πολλοί προσκυνητές.

(Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη-eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article