Ελασσόνα

Γιάννης Καριπίδης: Ο Όλυμπος με πολιτική βούληση και ορθολογισμό μπορεί να συγκεντρώνει μονίμως το παγκόσμιο ενδιαφέρον

Μετά από δεκαετίες το πολυπόθητο για την περιοχή Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ με το μυθικό βουνό, που είναι Εθνικό Πάρκο, να αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παραδείσους της Ευρώπης.

Η περιοχή του Ολύμπου καθίσταται ως μία από τις πλουσιότερες χλωριδικά περιοχές της Ελλάδας και θεωρείται «ο Παράδεισος των βοτανολόγων» με 1700 είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής χλωρίδας. Από αυτά πάνω από 160 φυτικά taxa ανήκουν σε κάποιο καθεστώς προστασίας, δηλαδή είναι σπάνια ή φύονται μόνο στον Όλυμπο και πουθενά αλλού στον κόσμο! Ο δε αριθμός των 26 ενδημικών φυτών του Ολύμπου, αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό ενδημικών φυτών που απαντάται σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό βουνό.

Η πανίδα της περιοχής χαρακτηρίζεται κι αυτή από την παρουσία σημαντικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών και για αυτό ο Όλυμπος έχει χαρακτηρισθεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Ο Όλυμπος έχει καταχωρηθεί στον κατάλογο του ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 ως «ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος». Tο 1981 η UNESCO ανακήρυξε τον Όλυμπο «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας» ενώ σήμερα η Natura τον έχει συμπεριλάβει στα υπό έγκριση Παγκόσμια Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Αρκούν όμως τα παραπάνω διαπιστευτήρια για τον Όλυμπο; Σαφώς και όχι, ειδικά από την πλευρά του διευρυμένου δήμου Ελασσόνας αλλά αποτελεί πολύτιμο στοιχείο για την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, που βρίσκεται στους πρόποδές του.

Ο Δήμος Ελασσόνας επιδιώκει να νομιμοποιήσει τα δύο καταφύγια στις θέσεις “Χρηστάκη” και “Τουρτοφωλιά” ενώ προχωρά στην σήμανση και βελτίωση των πεζοπορικών μονοπατιών που συνδυάζoυν την ευεξία, την απόλαυση στη φύση, την περιήγηση σε τοπία σπάνιου φυσικού κάλλους και σημεία επιστημονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση της ολοκληρωμένης μελέτης του καθηγητή Ζάγκα για την ήπια οικοτουριστική ανάδειξη του Ολύμπου, την ανάδειξη των βοτάνων, των πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προιόντων, την ανάδειξη σπηλαίων και φυσικών μνημείων κληρονομιάς, την ολοκλήρωση και κατασκευή του Μουσείου Μυθολογίας και Ιστορίας Ολύμπου στο πρώτο δημοτικό σχολείο Ελασσσόνας στη περιοχή του Βαροσίου, το οποίο πρόσφατα εντάχθηκε για αξιοποίηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αξιοποίηση μέσω επενδυτικών παρεμβάσεων του Ξενώνα της Καρυάς, των Κατασκηνώσεων Κοκκινοπηλού, τουριστικών παρεμβάσεων στην περιοχή της Συκαμινέας, της Κρυόβρυσης, του Λιβαδίου και της Κρανιάς με τα ξενοδοχειακά καταλύματα να δίνουν αυτή τη δυνατότητα, για περαιτέρω ανάπτυξη.

Η οφειλόμενη ενίσχυση του Χιονοδρομικού Κέντρου Ολύμπου από ευρωπαικές χρηματοδοτήσεις καθώς και η ουσιαστική σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων με τους μεταβυζαντινούς θρησκευτικούς ναούς σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λάρισας, επιβάλλεται να είναι στα άμεσα σχέδια της πολιτείας για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή, μέσα από ένα ολοκληρωμένο οργανόγραμμα φιλοξενίας.

Ο Όλυμπος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χειμερινούς και καλοκαιρινούς ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Με πολιτική βούληση, ορθολογισμό και αποφασιστικές κινήσεις, μπορεί να συγκεντρώνει μονίμως το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η Οικουμενικότητά πρέπει να επιβεβαιωθεί με την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επισκεπτών από τη χώρα και από όλη την υφήλιο.

Η συστηματική προβολή του Ολύμπου με το ισχυρότατο παγκόσμιο brand name πρέπει να αποτελεί για όλους τους Ελασσονίτες αλλά και όλους τους κατοίκους του Νομού μας, προτεραιότητα.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Γιάννης Καριπίδης
Αντιδήμαρχος Δήμου Ελασσόνας
Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας

Previous ArticleNext Article