Ελασσόνα

Γιάννης Καριπίδης: Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών

Μετά την τελική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου που τάχθηκε υπέρ των funds για τους δανειολήπτες της πρώτης κατοικίας, με μία απόφαση ουσιαστικά καρμανιόλα για 700.000 ιδιοκτήτες, η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τον πτωχευτικό νόμο τον οποίο θέσπισε. Σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες είχαν ΑΝΑΣΤΑΛΛΕΙ εντελώς και υπήρχαν μόνο πλειστηριασμοί μεταξύ ιδιωτών και μερικοί που ΔΕΝ αφορούσαν τη πρώτη κατοικία.

Ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες να στείλουν στους πλειστηριασμούς οποιαδήποτε πρώτη κατοικία που δεν μπορεί να μπει στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος όπως προκύπτει, αφορά μόνο τρεις χιλιάδες περιπτώσεις πανελλαδικά. Το πρόβλημα ανέκυψε επειδή τράπεζες, funds και servicers επέλεγαν τον νόμο του 2003, καθώς δεν τους υποχρέωνε να υποβάλουν αιτιολογημένη πρόταση ρύθμισης στους δανειολήπτες όπως έκανε ο μεταγενέστερος νόμος του 2015 αλλά κι επειδή αυτός ο νόμος ορίζει ότι πως ό,τι βγάλουν από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων (που αγοράζουν στο 8% της απαίτησης αλλά μέσω ενός πλειστηριασμού μπορεί να εισπράξουν έως και το 100% της απαίτησης) είναι καθαρό αφορολόγητο κέρδος.

Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με τον αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο «Ηρακλής», η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει ποτέ συμβεί από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναστείλει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένουκάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές. Δέσμευσή μας ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της κυβέρνησής μας θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Γιάννης Καριπίδης Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Αντιδήμαρχος Ελασσόνας

Previous ArticleNext Article