Λάρισα

Γιάννης Γκουρομπίνος: «Ξηρασία» επικρατεί στις τσέπες των κτηνοτρόφων

Ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη δυναμική προ ημερών οι σφαγές αμνοεριφίων στη Θεσσαλία, καθώς οι εξαγωγές προς Ιταλία για το Καθολικό Πάσχα ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ημερήσια βάση οι σφαγές, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανήλθαν σε 10.000 ζώα στην Π.Ε. Λάρισα, 12.000 στη Θεσσαλία, όταν συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 18-20.000 ζώα. Έντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον των εμπόρων, τόσο για τα μικρά όσο και για τα πάνω από 10 κ. αρνιά, ενώ οι τιμές που απόλαυσαν οι κτηνοτρόφοι κυμάνθηκαν από 7-7,20 ευρώ για το κατσίκι και 7,80 ευρώ για το αρνί.

Επίσης, για να καλυφθεί το έντονο ενδιαφέρον της ιταλικής αγοράς, εισήχθησαν για σφαγή στη χώρα μας περίπου 2.500 αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Το γεγονός ότι οι σφαγές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες για το Καθολικό Πάσχα σχετίζεται όχι μόνο με τις υψηλές τιμές που πρόσφεραν οι έμποροι, αλλά και λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων, έλλειψη ζωοτροφών, να συντηρήσουν τα αμνοερίφια, καθώς οι περισσότεροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο γάλα της προβατίνας και επειδή το Ελληνικό Πάσχα φέτος αργεί να έρθει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Παρά τις αυξημένες εξαγωγές και το γεγονός ότι τα θεσσαλικά λιβάδια έχουν πρασινίσει και δημιουργούν προϋποθέσεις ελεύθερης βοσκής, «ξηρασία» επικρατεί στις τσέπες των κτηνοτρόφων κι αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος, «υπάρχει στάση πληρωμών, η οποία επηρεάζει έντονα την ελληνική αγορά. Την τελευταία φορά που πληρωθήκαμε ήταν στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν λάβαμε τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις (ενιαία ενίσχυση). Από τότε περιμένουμε να δούμε το χρώμα του χρήματος, είτε με την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων είτε όταν τρέξουν τα οικολογικά σχήματα. Αν και σε αυτά υπάρχει μία μεγάλη αδικία για τους κτηνοτρόφους, καθώς εκτός από τη δήλωση του ΟΣΔΕ καλούμαστε να πληρώσουμε στα ΚΥΔ ένα ποσοστό που φτάνει τα 10% για τα ποσά που θα εισπράξουμε από τα προγράμματα αυτά.

Εμείς ζητούμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, το οποίο προσέφερε μία σημαντική οικονομική και τα οικολογικά σχήματα να αντικαταστήσουν το πρασίνισμα. Γιατί να απωλέσουμε για χάρη των οικολογικών σχημάτων τα δικαιώματα, τα οποία αγοράσαμε και το πρασίνισμα; Επίσης, ακούμε από τον Υπουργό ότι θα επανεξετάσει τα 16.000 ΑΦΜ που δεν έχουν πληρωθεί τις επιδοτήσεις (οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν την Κρήτη και βοσκότοπους που δεν έχουν ζώα). Τον καλούμε να επανεξετάσει τους λόγους για τους οποίους δεν έχει καταβληθεί ακόμη στους δικαιούχους η εξισωτική για τα έτη 2013-14, η συνδεδεμένη για τα έτη 2015-17 και το Μέτρο 22 για τις ζωοτροφές.

Τέλος, ο κ. Γκουρομπίνος εκτιμά ότι «η ελληνική αγορά θα δυσκολευτεί να βρει αρνιά στα επιθυμητά κιλά (άνω των 10 κ.), καθώς τα περισσότερα έχουν φύγει για το Καθολικό Πάσχα. Εφόσον ο κτηνοτρόφος πληρωθεί γύρω στα 8 ευρώ από τον έμπορο, τότε ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση να το αγοράσει 14 ευρώ!».

Εφημερίδα Ελευθερία

Previous ArticleNext Article