Ελασσόνα

Για το εμπόριο, την αγροτιά, την εργασία και την διεύρυνση της παράταξης τοποθετήθηκαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας

Συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Οργάνωσης, έδωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ελασσόνας Νίκος Μπίκιας, Χρήστος Βογιατζής, Αστέριος Πάτσης και Αντώνης Λιάνος για ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, όπως το εμπόριο και το άνοιγμα της αγοράς, ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματα των αγροτών, τα εργασιακά και η ανεργία καθώς και οι κινήσεις προς τους πολίτες για την διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης.

Ο Νίκος Μπίκιας αναφερόμενος στα ζητήματα του εμπορίου και της αγοράς ανέφερε: «Μια πρωτοφανή δοκιμασία περνά στο σύνολό της η ελληνική αγορά. Όπως προκύπτει από στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο τζίρος στην ελληνική αγορά κατρακύλησε στη διάρκεια του τρίτου τρίμηνου του 2020 σημειώνοντας μείωση 15,8% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.Ταυτόχρονα αναλυτές τονίζουν ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021 μπορεί να φτάσει σε διψήφιο αριθμό. Δυστυχώς όπως αποδεικνύεται η επιπόλαιη τακτική της κυβέρνησης με το άνοιξε- κλείσε των καταστημάτων και το ασυνάρτητο μέτρο του click away είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις στην αγορά.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτου αδιεξόδου με έλλειψη ρευστότητας και καταχρεωμένες. Μόνο στη διάρκεια της πανδημίας τα χρέη προς το δημόσιο έφτασαν τα 4 δις. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο έχοντας ως συνέπεια την ενδεχόμενη ανεργία των υπαλλήλων τους.

Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και όχι με ημίμετρα να προσπαθεί να δείξει το ενδιαφέρον της , ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να εφησυχάζεται στα κονδύλια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάπτυξης καθώς είναι πολύ πιθανόν να καθυστερήσουν και να μην έρθουν πριν το τέλος Ιουνίου.
Η υφεσιακή της πολιτική πρέπει να λάβει τέλος και ένα σοβαρό σχέδιο ανακούφισης από χρέη πρέπει να λάβει χώρα. Ένα σχήμα ρύθμισης οφειλών με κούρεμα της βασικής οφειλής και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για την διατήρηση του προσωπικού των επιχειρήσεων θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση. Όπως και η διαγραφή του τέλους επιτηδεύματος σε επιχειρήσεις που ήταν κλειστές στο διάστημα της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας. Τα σημαντικότερα είναι, η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα στο σύνολό της και η κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα».

Ο Χρήστος Βογιατζής μιλώντας για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών επισήμανε: «Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα συνεχίζουν να ταλανίζουν τους αγρότες και να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Το μεγάλο κόστος παραγωγής, οι αυξημένες τιμές στα λιπάσματα, το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα γεωργικά φάρμακα αλλά και οι χαμηλές τιμές ταυτόχρονα των προϊόντων μας είναι ζητήματα που οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά και να μην περιπαίζει τον κλάδο μας. Η διαστρέβλωση που παρατηρείται διαχρονικά στο ζήτημα των επιδοτήσεων, που δίνονται με βάσει την περίοδο 2000-2002 όπου βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα του κάθε παραγωγού έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι αγρότες να έχουν από αυτές ελάχιστα χρήματα ως ενίσχυση από το Εθνικό Απόθεμα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εν έτη 2021 αγρότες δύο ταχυτήτων. Οφείλει να αλλάξει το σύστημα των επιδοτήσεων αν θέλουμε οι νέοι αγρότες να στηριχτούν.

Στις καταστροφές όπου έχουμε πολλάκις βιώσει, δεν έχουμε δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις με αποτέλεσμα κανείς να μην ενδιαφέρεται από την σημερινή κυβέρνηση για το πως επιβιώνουμε και πορευόμαστε όταν έχουν καταστραφεί οι παραγωγές και οι περιουσίες μας. Εν μέσω μιας πανδημίας που σαρώνει όλη την υφήλιο και όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες οι αγρότες δεν ενισχύθηκαν και αφέθηκαν στη μοίρα τους. Σε μια τέτοια κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται με την επάνοδό του στην διακυβέρνηση της χώρας, να διορθώσει τις παραπάνω άδικες στρεβλώσεις που δημιουργούν πρόβλημα πλέον στην επιβίωση των αγροτών».

Ο Αστέριος Πάτσης αναφερόμενος στα προβλήματα της εργασίας και της ανεργίας τόνισε: «Σε οριακό σημείο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, οι έμποροι και οι μακροχρόνια άνεργοι καθώς και άλλες ομάδες του πληθυσμού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή πάντα την πανδημία του Covid-19, έρχεται να ισοπεδώσει οποιοδήποτε εργασιακό δικαίωμα και κεκτημένο έχει μείνει όρθιο την τελευταία δεκαετία μετά τη λαίλαπα των μνημονίων. Την ίδια στιγμή επιμένει πεισματικά να μοιράζει αφειδώς “ζεστό χρήμα” χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς προυποθέσεις και κριτήρια σε τηλεοπτικούς σταθμούς και site, για προφανείς λόγους ενώ αφήνει το σύνολο του πληθυσμού που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τη πανδημία “επι ξύλου κρεμάμενο”. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα καλούνται να ζήσουν με την πενιχρή αναστολή συμβάσεων των 534 ευρώ, που για μία τετραμελή οικογένεια δεν επαρκούν ούτε για τα βασικά.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε μία ιδιαίτερη ομάδα, τους μακροχρόνια άνεργους στους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έπρεπε να είχε επιδείξει ευαισθησία, αντιθέτως έχει σταθεί απέναντί τους με απάθεια και αναλγησία και μάλιστα με δηλώσεις προσβλητικές κατά καιρούς. Ο υπουργός ανάπτυξης σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική σταθμό ανέφερε ότι δεν πρέπει να στηριχτούν γιατί ζουν δουλεύοντας “μαύρα” και δεν γίνεται ένας άνθρωπος να είναι άνεργος 30 και 40 μήνες. Ο υπουργός βέβαια και το σύνολο της κυβέρνησης αδυνατούν να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας. Η ανεργία καλπάζει καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και το μέλλον διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Νέοι άνθρωποι με σημαντικά προσόντα στην πιο παραγωγική τους ηλικία θα συνεχίσουν να ξενιτεύονται αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και χιλιάδες θέσεις εργασίας αναμένεται να χαθούν το προσεχές διάστημα. Ότι είχε κατακτηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως η αύξηση κατά 11% του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, καταργήθηκαν στην πράξη από την Νέα Δημοκρατία και δεν ισχύουν πια.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω πως στο ασφαλιστικό με τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις να παραμένουν στα αζήτητα, κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αρχίσουν να καταβάλλονται. Η επιτροπή Πισσαρίδη και οι εισηγήσεις για κατάργηση του 8ωρου και απλήρωτες υπερωρίες ρίχνουν επιπλέον “νερό στον μύλο” της ήδη υπάρχουσας εργασιακής ζούγκλας και αυθαιρεσίας».

Τέλος ο Αντώνης Λιάνος μιλώντας για το μεγάλο άνοιγμα της παράταξης στην κοινωνία επισήμανε: «Το μεγάλο άνοιγμα στην ελληνική κοινωνία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε το νέο μεγάλο στοίχημα του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα για μία δημοκρατική και προοδευτική παράταξη που ο ελληνικός λαός θα μπορεί να εμπιστευθεί ξανά και θα αποτελέσει το στήριγμα στα όσα τραγελαφικά και ακατανόητα διαδραματίζονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της υγείας, της παιδείας, του εμπορίου, της ανεργίας, της εργασίας. Μέσα σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χειρότερης μορφής δεξιάς που γνώρισε ο τόπος, όπου τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα κατάλοιπα άλλων εποχών ήρθαν ξανά στο προσκήνιο, δημιουργώντας τεράστιο προβληματισμό στην κοινωνική συνοχή του ίδιου του κράτους και της λειτουργίας αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλείται να σηκώσει τα μανίκια και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και να μην επιτρέψει να συνεχιστεί ο συγκεκριμένος πολιτικός και οικονομικός “κατήφορος” που σταματημό δεν έχει.

Το μεγάλο προσκλητήριο για τους πολίτες ξεκίνησε από την ημέρα της ήττας των εθνικών εκλογών για την παράταξή μας. Χιλιάδες πολίτες μέσω του i-syriza αλλά και μέσω των τοπικών οργανώσεων στην Ελλάδα ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να εγγράφονται καθημερινά, δημιουργώντας νέα δεδομένα και στην αντίληψη της πολιτικής του σήμερα και στην ενίσχυση της δημοκρατίας σε καιρούς που δυστυχώς την βλέπουμε να βάλλεται από παντού. Αυτό το προσκλήτήριο είναι ξεκάθαρο. Από όλο το πολιτικό φάσμα και τις εκδοχές της αριστεράς, από την κεντροαριστερά και την οικολογία μέχρι και τις παρυφές της λαικής δημοκρατικής δεξιάς, οι πολίτες καλούνται να δημιουργήσουν εκείνες τις νέες συνθήκες μέσα στην κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ όπου οι δημοκρατικές φωνές θα ενωθούν και θα υπηρετήσουν στις αρχές της αριστεράς και της προόδου τον ελληνικό λαό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν αναδιοργανώνεται μέσω και του επικείμενου συνεδρίου μόνο για την δική του μετεξέλιξη. Αποτελεί εκείνο το πολιτικό σταθερό εχέγγυο για τον ελληνικό λαό, για να διαφυλαχθεί το κοινωνικό κράτος, τα εργασιακά δικαιώματα, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισονομία στη χώρα».

Previous ArticleNext Article