Ελασσόνα

Γεράνεια Ελασσόνας, το Πασχαλινό έθιμο “Λαζαρίνες” και το σπάνιο ντοκιμαντέρ (βίντεο)

Πρόκειται για το Πασχαλινό έθιμο “Λαζαρίνες” στο χωριό Γεράνεια Ελασσόνας το 1998 σε παραγωγή ΕΡΤ 2.

Το βίντεο που ανέβηκε στο youtube συνοδεύεται με το εξής κείμενο: Ένα τεράστιο Ευχαριστώ στην κυρία Κατερίνα και στην κυρία Χαρίκλεια που μου εμπιστεύτηκαν το βίντεο και για την όλη συμβολή τους στην προσπάθεια διάσωσης της παράδοσης και της κληρονομιάς μας, που κάνουμε μέσα από αυτό εδώ το κανάλι. Εύχομαι να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα τους, για να έχουν και οι νέες γενιές μια ευκαιρία να γνωρίσουν τις παραδόσεις του λαού και του τόπου μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το έθιμο

Το πρόγραμμα από τις Λαζαρίνες άρχιζε την προηγούμενη Κυριακή της γιορτής των Βαΐων. Εκείνη την Κυριακή το απόγευμα όλες οι Λαζαρίνες (τις έπαιζαν μόνο οι ελεύθερες και οι αρραβωνιασμένες κοπέλες) μαζεύονταν και χόρευαν όλες μαζί. Αυτή την ημέρα όριζαν ποια θα γίνει Πρωτολαζαρίνα: κάθε μια από τις κοπέλες που ήθελε να γίνει, έκανε την πρόταση κι αν οι άλλες συμφωνούσαν, γίνονταν δεκτή. Η Πρωτολαζαρίνα θα έπρεπε να έχει σπίτι ευρύχωρο και άνετο. Παρασκευή μεσημέρι πριν του Λάζαρου Όλες οι Λαζαρίνες πήγαιναν στο σπίτι της Πρωτολαζαρίνας από ένα ποτήρι ρύζι για να το βράσει αυτή και η μάνα της. Το ρύζι αυτό το μοίραζαν (από μια κουταλιά) σε όλα τα σπίτια του χωριού που γύριζαν λέγοντας διάφορα Λαζαριάτικα τραγούδια. Παρασκευή βράδυ πριν του Λάζαρου Όλες οι Λαζαρίνες πήγαιναν στο σπίτι της Πρωτολαζαρίνας για να διασκεδάσουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν.

Έτρωγαν όλες μπουρανί (σούπα με διάφορα χόρτα). Το γλέντι κρατούσε μέχρι τις 02:0003:00, οπότε κοιμόταν όλες στο σπίτι της Πρωτολαζαρίνας. Σάββατο πρωί του Λάζαρου Όλες οι Λαζαρίνες πήγαιναν στην εκκλησία και μετά χόρευαν στην πλατεία 3 τραγούδια και κατόπιν πήγαιναν στο σπίτι της Πρωτολαζαρίνας για να φάνε πιλάφι σκέτο και βακαλάο. Στη συνέχεια, γύριζαν όλα τα σπίτια του χωριού και πάλι, όλες μαζί, και έτρωγαν (φιλεύονταν) από τις πεθερές που είχαν αρραβωνιασμένα αγόρια: διάφορες πίτες νηστισιμες, πιλάφι, μπουγάτσα και γλυκά. Σάββατο απόγευμα του Λάζαρου Όλες οι Λαζαρίνες χόρευαν στην πλατεία του χωριού πολλά τραγούδια.

Μετά έπαιρναν τη βάγια από τον επίτροπο, τραγουδώντας στο δρόμο και χορεύοντας. Πήγαιναν στον παπά 3 Λαζαρίνες και την παρέδιδαν μέσα στην εκκλησία. Μετά πήγαιναν πάλι στο σπίτι της Πρωτολαζαρίνας για γλέντι μέχρι τις 02:00 το πρωί. Έτρωγαν λαχανόπιτες και φασόλια. Κυριακή πρωί των Βαϊων Όλες οι Λαζαρίνες πήγαιναν πάλι στην εκκλησία και μετά τον εκκλησιασμό χόρευαν στην πλατεία τραγούδια για να ξεπροβοδίσουν το Λάζαρο. Κατόπιν έφευγαν για τα σπίτια τους τραγουδώντας. Η συμμετοχή των γυναικών στο έθιμο αυτό δημιουργούσε δυνατές φιλίες που κρατούσαν μια ζωή (“ήμασταν μαζί Λαζαρίνες”).

Δείτε το βίντεο:

 

Previous ArticleNext Article