Λάρισα

Φθινοπωρινή “κάθοδος” γεωργών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα

Εβδομάδα αγροτικών κινητοποιήσεων ήταν αυτή που μόλις μας πέρασε καθώς αιγοπροβατοτρόφοι και αγρότες κατέβηκαν στη Λάρισα με τρακτέρ και αμάξια για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους.

Η αρχή έγινε το πρωί της περασμένης Τρίτης με τη πανελλήνια σύσκεψη αιγοπροβατοτρόφων που διοργάνωσαν από κοινού ο ΣΕΚ η ΠΕΚ και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που δημοσίευσαν για το κάλεσμα οι διοργανωτές περιγράφονταν με μελανά χρώματα η κατάσταση στον κλάδο κάνοντας λόγο πως οι χαμηλές τιμές για το αιγοπρόβειο γάλα, σε σχέση με το κόστος παραγωγής και σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και της ενέργειας και τις χαμηλές τιμές πώλησης, θα οδηγήσουν με “μαθηματική ακρίβεια την αιγοπροβατοτροφία σε κλείσιμο στην Ελλάδα”.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί αιγοπροβατοτρόφοι καθώς η αίθουσα του ξενοδοχείου που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, γέμισε από νωρίς.

Όπως είχε αναφέρει πριν την έναρξη της σύσκεψης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού του δήμου Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης: “Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ  για να μιλήσουμε για τα προβλήματα της αγροκτηνοτροφίας. Δεν είναι μόνο η κατάσταση των τιμών, είναι και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μείνουμε στο επάγγελμα” και στη συνέχεια ανέφερε το κόστος παραγωγής που “λυγίζει” ουσιαστικά τους παραγωγούς.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας και πρόεδρος των κτηνοτρόφων επαρχίας Καλαμπάκας, κ. Δημήτρης Κότης ανέφερε ότι συγκεντρώθηκαν για να εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλα κοστολόγια και τα προγράμματα των νέων αγροτών δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα καθώς αυτά σχετίζονται άμεσα με την έκταση που διαθέτει ένας κτηνοτρόφος και «έκταση δυστυχώς οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι για να έχουν και δικές τους παραγωγές δεν έχουν».

«Ο κόμπος φτάνει στο χτένι και έχουμε σοβαρά προβλήματα όσο αφορά το κομμάτι της επιβίωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων, κ. Δημήτριος Μόσχος και πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι: «το κόστος παραγωγής με τις τιμές που ακούγονται τις τελευταίες μέρες ουσιαστικά δεν καλύπτεται και ουσιαστικά οδηγούμαστε στο κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».

Τέλος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Γκουρομπίνος δήλωσε ότι: «μπορεί να πήρε υπεραξία το προϊόν αλλά το κέρδος δεν το κερδίζουμε εμείς. Με 40 λεπτά καλαμπόκι δεν μπορεί να παραχθεί. Το κοστολόγιο για να βγει σήμερα ένα κιλό γάλα είναι 1,65 τουλάχιστον η τιμή».

Τα τρακτέρ στην Περιφέρεια

 Και ενώ στη Λάρισα οι αιγοπροβατοτρόφοι συζητούσαν τα προβλήματα του κλάδου τους, στον Τύρναβο οι αγρότες “ζέσταιναν” τις μηχανές των τρακτέρ τους για να κατέβουν στην πόλη.

Λίγα λεπτά μετά τις 5.30 το απόγευμα της Τρίτης, σε κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, τα τρακτέρ ξεκίνησαν από την Τούμπα του Τυρνάβου με τελικό προορισμό το κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Με τις κόρνες των τρακτέρ να αντηχούν καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής από τη στιγμή που μπήκαν στη Λάρισα, οι αγρότες έφτασαν στην Περιφέρεια λίγο πριν τις 7 μ.μ.  και παρέδωσαν τα αιτήματά τους στους δύο αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Βασίλη Πινακά και Αποστόλη Μπίλλη.

Στα αιτήματα τους ανέφεραν συγκεκριμένα:

“Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των αγροτών του Δήμου Τυρνάβου,   που δυσκολεύονται με τη διάθεση των προϊόντων τους εξαιτίας της χαμένης παραγωγής λόγω καταστροφών, της  ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων, τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής.

Να δοθεί ενίσχυση σε όλους τους παραγωγούς και τα προϊόντα όπως δόθηκε σε ορισμένους συναδέλφους από το αποθεματικό κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού(2022/467) που επλήγησαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία με ουσιαστική αναπλήρωση εισοδήματος βάση της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Άρση της στήριξης και υλοποίησης από την Ελληνική Κυβέρνηση του εμπάργκο στην Ρωσία, ώστε να ξανανοίξει αυτή η τεράστια αγορά που απορροφούσε την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών μας προϊόντων. Εξεύρεση λύσης σχετικά με το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου.

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Καμία κατάσχεση σπιτιού η χωραφιού”.

Για τα προβλήματα των αγροτών έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, κ. Στέλιος Τσικριτζής αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: “Αυτή τη στιγμή μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες τόνους αδιάθετων προϊόντων τα οποία έχουν μείνει πάνω στα δέντρα μας.

Μιλάμε τα αμπέλια μας έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις βροχοπτώσεις αλλά και λόγω του εμπάργκο που έχει γίνει στη Ρωσία. Ζητάμε λύσεις από την Κυβέρνηση”.

Ακολούθως ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, κ. Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος μεταξύ άλλων προανήγγειλε συνέχεια στις κινητοποιήσεις, δήλωσε: “Στόχος είναι να υπάρξει αποζημίωση στην ουσία κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών αλλά και με τα άλλα προϊόντα όπως τα σταφύλια, τα αχλάδια που έχει η περιοχή του Τυρνάβου από τις χαμηλές τιμές που τα έχουμε πουλήσει και απο το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Δυστυχώς φέτος η χρονιά για τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελωνικά, σχεδόν ότι υπάρχει σε δενδρώδη καλλιέργεια είναι τραγική.

Θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Συνάδελφοι μας δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Είναι η πρώτη κινητοποίηση που κάνουμε όμως να ξέρετε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Γίνονται συσκέψεις ανά προιόν και θα υπάρχει και μια μεγάλη κλιμάκωση με αγροτικό συλλαλητήριο στην agrotika το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι”.

Τέλος ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, κ. Κώστας Τσάκας δήλωσε: “Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε για την εξοργιστική απόφαση της Κυβέρνησης να αποζημιώσει 1 στους 10 αγρότες και να πετάξει όλους τους άλλους εκτός.

Τα προϊόντα μας λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αλλά και λόγο των capital controls στην Αίγυπτο είναι αδιάθετα και κάποια λίγα δόθηκαν σε πολύ χαμηλές τιμές. Ψάχνουμε να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αποζημιωθούμε”.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Previous ArticleNext Article