Αντιδράσεις και προβληματισμός που δεν κρύβεται καταγράφονται για μία ακόμη φορά στις τοπικές κοινωνίες της Ελασσόνας λόγω των συνεχών εγκρίσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων που δίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με πιο πρόσφατη την περίπτωση της Αετοράχης, όπου τόσο η Επιτροπή Αγώνα όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοράχης, με τη συνδρομή φορέων, προχώρησαν σε διαμαρτυρίες ζητώντας την ανάκληση σχετικής απόφασης.
«Δεν είμαστε κατά των φωτοβολταϊκών γενικά, διαμαρτυρόμαστε όμως για τη θετική γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού δίπλα στα σπίτια του χωριού μας και μια ανάσα από τις κτηνοτροφικές μας μονάδες», σημειώνουν κάτοικοι της περιοχής, εγείροντας ταυτόχρονα θέματα ασφάλειας της κοινότητας από πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και επισημαίνοντας την τεράστια ζημιά από την επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και το κάλλος της περιοχής.
Θα πρέπει να επισημανθεί πως η υπόθεση απασχολεί εδώ και μήνες τους κατοίκους της Αετοράχης, ενώ τόσο ο Π.Σ. Αετοράχης όσο και η Επιτροπή Αγώνα έχουν ενημερώσει για όλα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο φωτοβολταϊκός σταθμός τον Δήμο Ελασσόνας, την Περιφέρεια Θεσσαλίας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, το Δασαρχείο, όλους τους Βουλευτές του Νομού Λάρισας και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σε ραντεβού που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν στην Αθήνα.
Σε μια ακόμη παράμετρο θα πρέπει να θυμίσουμε πως από τον περασμένο Μάρτιο «κόκκινο» στη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον οικισμό της Αετοράχης άναψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς η αρμόδια επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά τονίζοντας πως «ο φάκελος παρουσιάζει ελλείψεις». Την ίδια ώρα η Αποκεντρωμένη αν μη τι άλλο προβληματίζει με την στάση της, καθώς, πέρα από τις αποφάσεις για το φωτοβολταϊκό στην Αετοράχη αλλά και την προσπάθεια για εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού στο Βλαχογιάννι, καταγράφει τρεις ακόμη αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον Όλυμπο και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου, όλες στην Π.Ε Ελασσόνας.
Με σαφείς τις επιπτώσεις της απόφασης για τη διαβίωση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, θα πρέπει να προσθέσουμε σε όλα τα παραπάνω πως η συγκεκριμένη έκταση, 1.100 στρεμμάτων, διανεμήθηκε στους κατοίκους για χρήση με απόφαση διανομής το έτος 1928, μέσω της επιτροπής αποκατάστασης Προσφύγων. Καταλαμβάνεται μια έκταση, που το 1930 είχε αφεθεί ελεύθερη από τις δενδροφυτεύσεις για λόγους παθητικής πυροπροστασίας, αλλά και για κτηνοτροφικούς λόγους, αποτελώντας έκταση επί τόσες δεκαετίας βόσκησης για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Τέλος αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η συγκεκριμένη περιοχή («Καλιούρα») σύμφωνα με την απόφαση 10775/1971 του Υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως περιοχή εξαίρετου φυσικού κάλλους, καθώς εκεί «κείται σπήλαιον μετά σταλακτιτών και σταλαγμιτών».
«Η εγκατάσταση του έργου, θα αποκόψει την πρόσβαση στο σπήλαιο και επίσης, αποκόπτει την πρόσβαση στο πευκοδάσος, το οποίο δημιουργήθηκε το 1920 στις παρυφές του βουνού, όπως και στα τοπικά μνημεία, στα υπολείμματα βυζαντινού ναού, στο ξωκλήσι του αγίου Γεωργίου, σε πέτρινα μνημεία κλπ.», επιμένουν οι κάτοικοι, που σηματοδοτώντας με κόκκινες κορδέλες τα δέντρα της περιοχής διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού που επιχειρεί να ανατρέψει την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή της περιοχής.
larissapress.gr-Της Ειρήνης Παπουτσή