Ελασσόνα

«Φώναξαν» κατά της ανεξέλεγκτης ακρίβειας

Με δύο απεργιακές συγκεντρώσεις -όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια- οι Ελασσονίτες εργαζόμενοι και επαγγελματίες «φώναξαν», διαμαρτυρόμενοι για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και όχι μόνο.

Αρχικά, στις 10 το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας στον χώρο της Κεντρικής πλατείας, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας, με τη συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας, που είχε φροντίσει να «παγώσει» τη λειτουργία της αγοράς για 3 ώρες, συμπαραστεκόμενος στα δίκαια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης.
Σε σύντομη ομιλία του ο γεν. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Κιτσούλης, ανάμεσα στα άλλα, «κατέθεσε»:
«Εδώ και πολλά χρόνια, οι εργαζόμενοι έχουν εξοντωθεί όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά κυρίως οικονομικά από τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές: οι μισθοί μας έχουν εξαερωθεί, το εισόδημα έχει τσακιστεί από την έμμεση και άμεση φορολογία, οι συλλογικές μας συμβάσεις έχουν καταργηθεί στην πράξη, κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών έχουν εξαφανιστεί. Σε αυτό το δυστοπικό τοπίο προστίθεται σήμερα ο ψηλός πληθωρισμός, η ανεξέλεγκτη ακρίβεια βασικών προϊόντων διαβίωσης: στη θέρμανση, στο ρεύμα, στα βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πάνω σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί και ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης για τα σχέδια των λίγων ισχυρών, ο οποίος εντείνει όλα τα παραπάνω φαινόμενα…».
Με τη σειρά της, το μέλος της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Σταυρούλα Δάσσιου στάθηκε στο ιδιαίτερα ζοφερό «σκηνικό» που υπάρχει στον εμπορικό κόσμο της περιοχής και όχι μόνο και στην αγορά, που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε ένα δυσμενές περιβάλλον, ζητώντας άμεσα σειρά μέτρων, επικεντρώνοντας στο «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής ενέργειας και μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και ουσιαστική συμμετοχή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Το «παρών» έδωσαν αυτοδιοικητικοί, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, εργάτες, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ελασσόνας, κ.ά.

TO ΠΑΜΕ
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρίας στη μικρή πλατεία απέναντι από τα ΕΛ.ΤΑ., που διοργάνωσε το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας και το ΠΑΜΕ.
Στην κεντρική ομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Επαρχίας Ελασσόνας Παναγιώτης Νούσιας στάθηκε στις άσχημες μέρες που έρχονται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας, ανάμεσα στα άλλα, τα εξής: «Η ακρίβεια που εξανεμίζει το εισόδημα στις πρώτες μέρες του μήνα δεν είναι θεόσταλτη, ούτε είναι μόνο συνέπεια του πολέμου, άλλωστε οι αυξήσεις ξεκίνησαν μήνες πριν, πότε με πρόσχημα την πανδημική κρίση όπως την ονόμασαν, πότε με «ενεργειακή», το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και το αυτό. Νέα κέρδη για τους λίγους εκλεκτούς που κάνουν κουμάντο, από την άλλη ανεργία, εντατικοποίηση, μισθοί και μεροκάματα στον πάτο.
Ενεργειακή φτώχεια για τους εργαζόμενους που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο, που το φυσικό αέριο έχει εκτιναχτεί, που παθαίνουν πραγματικό σοκ όταν ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν τόσο εκρηκτική η κατάσταση που βιώνει σήμερα ο καθένας στο πετσί του. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να παρουσιάζονται ως μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τα 13 ευρώ τον μήνα για 120 ευρώ βενζίνη, 15 λεπτά φτηνότερο πετρέλαιο στο λίτρο και 200 ευρώ εφάπαξ στο ταξί, ενώ και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 700 ευρώ είναι ακόμα πιο κάτω από το 2012.
Δεν χωράει καμιά αναμονή. Από σωτήρες χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας…».
Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυνε ο αγροτοσυνδικαλιστής – πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Σαρανταπόρου – εκπρόσωπος του «μπλόκου» Ελασσόνας Γιάννης Παπαδημητρίου. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Ελασσόνας, που κατέληξε στον χώρο της «λαϊκής αγοράς» της Τετάρτης.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε») Του Γιάννη Μουκίδη

eleftheria.gr

Previous ArticleNext Article