Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπροστίμου ύψους 180 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις με επίκεντρο βοσκοτόπια… χωρίς ζώα βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας. Η μέθοδος που είχε ευρεία εφαρμογή και στη Θεσσαλία, αφορά την περίοδο 2016-2019, αν και το πρόβλημα ανάγεται στο 2012.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, όλα ξεκίνησαν εξαιτίας του διαφορετικού ορισµού του βοσκότοπου στις µεσογειακές χώρες που περιλαµβάνει πέρα από τα χορτολίβαδα την ξυλώδη βλάστηση (χαµηλούς θάµνους και πουρνάρια), σε αντίθεση µε τις βόρειες χώρες, όπου τα βοσκοτόπια αποτελούν κατά βάση λιβαδικές εκτάσεις µε γρασίδι.

Όμως, αντί το 2017-2018 ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ενσωµατώσουν τις επιπλέον επιλέξιµες εκτάσεις ξυλώδους βλάστησης βοσκοτόπων που ο κανονισµός Omnibus επέτρεπε στη χώρα και να λάβουν όλοι οι κτηνοτρόφοι τις εκτάσεις που είχαν ανάγκη, συνεχίστηκε η λεγόµενη «τεχνική λύση».

Παράλληλα υπήρξε κατανοµή εκτάσεων σε δήθεν παραγωγούς χωρίς ζώα, ενώ «µερίδιο» φαίνεται ότι πήραν και κάποιοι που δήλωναν πολύ µεγάλο αριθµό ανύπαρκτων ζώων.

Ως αποτέλεσµα, κατά τους ελέγχους που έγιναν το 2019 από τις υπηρεσίες της Ε.Ε., εκτιµήθηκε πως δεν έχουν γίνει τα απαιτούµενα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και δεν αξιοποιούνται οι βοσκότοποι µε ξυλώδη βλάστηση µε ζώα και δροµολογήθηκε η διαδικασία πληρωµής του προστίµου των 180 εκατ. ευρώ.

Το θετικό είναι ότι σε νοµικό επίπεδο η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, και δεν αποκλείεται όταν παρουσιαστούν από την Αθήνα βελτιώσεις στις υπηρεσίες της Επιτροπής, να επιτευχθεί ένας συµβιβασµός και να µειωθούν οι καταλογισµοί.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr