Ελασσόνα

Ευαγγέλου από Λιβάδι: Έχουμε τις λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ο συνδυασμός «ΑλλάΖουμε» και ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής του και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ευαγγέλου, διοργάνωσαν  εκδήλωση, το βράδυ της Τρίτης στο Ζάννειο Πνευματικό Κέντρο στο Λιβάδι Ελασσόνας, με θέμα «Το μέλλον της κτηνοτροφίας». Στην εκδήλωση μίλησαν σημαντικοί επιστήμονες για τις νέες εξελίξεις στην πρωτογενή παραγωγή.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος, επικεφαλής του και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ευαγγέλου, τόνισε πως οι προκλήσεις για την κτηνοτροφία είναι πολλές και η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων, ώστε αυτοί να συνεχίσουν να μένουν στα χωριά τους και να παράγουν. Για τον λόγο αυτό, δεσμεύτηκε πως θα γίνει άσφαλτος σε όλους τους δρόμους που οδηγούν στα ποιμνιοστάσια μέσω ευρωπαϊκών πόρων, ενώ παράλληλα οι κτηνοτρόφοι θα έχουν την δυνατότητα δικαιότερης χρέωσης στο νερό για να ποτίσουν τα ζώα τους.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως θα λειτουργήσει ξανά η Γαλακτοκομική Σχολή στο μοντέλο των ΔΙΕΚ, καθώς θα συμβάλει σημαντικά στον κλάδο της τυροκομίας και της γαλακτοκομίας. Όμως στάθηκε και στο γεγονός ότι τα προϊόντα της Ελασσόνας, όπως το αρνάκι και το κατσικάκι που φέρουν την ετικέτα ΠΟΠ, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στους κτηνοτρόφους. Το πρόγραμμα της παράταξης «ΑλλάΖουμε» προβλέπει την συμμετοχή του δήμου σε διεθνείς εκθέσεις, πάντα με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας – ώστε τόσο το αρνάκι και το κατσικάκι, αλλά και τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής να προβληθούν και να λάβουν την ξεχωριστή θέση που τους αξίζει στον διεθνή χάρτη. Μάλιστα δεσμεύτηκε πως ο δήμος θα ενημερώνει έγκαιρα τους κτηνοτρόφους για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Τέλος δεσμεύτηκε πως θα διεκδικήσει ανθεκτικότερα αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή, μετά τις συνέπειες της τελευταίας κακοκαιρίας, ώστε να θωρακιστούν σπίτια και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις.

Ακολούθησε η ομιλία του Γεώργιου Αρσένου,καθηγητή Κτηνιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Προκλήσεις και λύσεις για βιώσιμη κτηνοτροφία». Ο καθηγητής μίλησε για την σημερινή κατάσταση στην κτηνοτροφία, αναλύοντας τους δρόμους που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κτηνοτρόφος για να βελτιώσει το παραγόμενο προϊόν.

Πιο εξειδικευμένα ζητήματα ανέπτυξε οΣτέργιος Πρίσκας, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος  αναφέρθηκε  στον ρόλο της τεχνητής σπερματέγχυσης στην ανάπτυξη της γαλακτοπαραγωγού προβατοτροφίας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννης Γκουρομπίνος.

Previous ArticleNext Article