Λάρισα

Ερώτηση της Άννας Βαγενά για τη διατήρηση παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων σε στάσεις λεωφορείων εν γνώσει της κυβέρνησης

Η Άννα Βαγενά, ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και θεωρώντας πολύ σημαντική τη συμμετοχή της σε αυτή, καθώς η μη συμμόρφωση με τους κανόνες οδικής ασφάλειας στοιχίζει κάθε χρόνο εκατοντάδες ζωές, προχώρησε σήμερα, 4/11/20, στην κατάθεση ερώτησης, την οποία συνυπογράφουν 42 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αφορά σε πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η διατήρηση για τρία επιπλέον χρόνια παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων σε 540 στέγαστρα στάσεων λεωφορείων.

Το ζήτημα που αναδεικνύει με την ερώτησή της η Άννα Βαγενά έχει οσμή σκανδάλου, καθώς στις 22/07/20 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία αναφέρεται ότι κρίνεται παράνομη η τοποθέτηση διαφημίσεων σε πλαίσια στεγάστρων σε στάσεις λεωφορείων, τα οποία είναι κάθετα προς τον άξονα του δρόμου και προς τη φορά της κίνησης των οχημάτων, που είναι δηλαδή στο άμεσο οπτικό πεδίο των οδηγών, με επικίνδυνες και απροσδιόριστες συνέπειες. Ο νυν δε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, είχε ως μέλος του ΣτΕ και βάσει της Διεθνούς Σύμβασης της Βιέννης υποστηρίξει απόφαση του 2007 του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία κάθε κάθετη προς το ρεύμα κυκλοφορίας διαφήμιση, ανεξάρτητα από τα όρια ταχύτητας του δρόμου, είναι επικίνδυνη και παράνομη.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής στις 23/09/20, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, σχετικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής υπαίθριας διαφήμισης», η Άννα Βαγενά είχε ζητήσει από τον υπουργό περεταίρω σχετικές διευκρινίσεις, καθώς, σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», υπάρχει εσκεμμένη αμφισημία στη διατύπωση που αφορά στην τοποθέτηση διαφημιστικών πλαισίων σε στάσεις λεωφορείων κάθετα ή οριζόντια σε σχέση με τον άξονα του δρόμου.

Για πολλοστή φορά ο κ. Λιβάνιος διέψευσε ότι το εν λόγω σημείο της ΚΥΑ επιδέχεται αμφισβήτησης. Ακολούθησε ερώτηση της Άννας Βαγενά, γιατί τότε το κέντρο της Αθήνας βρίθει από αυτές ακριβώς τις διαφημίσεις εφόσον είναι παράνομες και εάν ο Δήμαρχος Αθηναίων απολαμβάνει κάποιου είδους εξαίρεση ή προστασία ή ευνοϊκή μεταχείριση ως προς την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου. Η απάντηση του υφυπουργού σε αυτό το ερώτημα ήταν: «ακόμη δεν έχει προσαρμοστεί η χωροθέτηση των πινακίδων στη νέα Κ.Υ.Α. Γι’ αυτό είπα, μόλις ολοκληρωθεί το πλαίσιο, για να μην υπάρχει πολυνομία, θα βγει μια διευκρινιστική δήλωση.»

Μία μόλις εβδομάδα αργότερα, στις 30/09/20, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, διαψεύδει ή αψηφά, πάντως σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται από την απόφαση του ΣτΕ, την πρόσφατη ΚΥΑ και τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Λιβάνιου και εγκρίνει κατά πλειοψηφία εισήγηση του Δημάρχου Αθηναίων για τη διατήρηση για τρία επιπλέον χρόνια των εν λόγω παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων. Των παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων, που όλες φέρουν σήμανση της εταιρείας υπαίθριας διαφήμισης «POLITIS GROUP», η οποία φέρεται να δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην Αττική και η οποία επιχορηγήθηκε από την εκστρατεία ενημέρωσης για τον Covid-19 συνολικά με 245.000 ευρώ, τη στιγμή που η τηλεόραση της ΕΡΤ, με τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, έλαβε 270.000 ευρώ.

Ρωτά, λοιπόν, η Άννα Βαγενά και 42 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να συμμορφωθεί ο Δήμος Αθηναίων με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να αφαιρέσει άμεσα όλες τις παράνομες και επικίνδυνες διαφημίσεις που είναι τοποθετημένες σε πλαίσια στεγάστρων λεωφορείων, που είναι κάθετα προς τον άξονα του δρόμου και προς τη φορά κίνησης των οχημάτων;

 

  1. Πρόκειται, όπως υποσχέθηκε πολλές φορές ο κ. Λιβάνιος, να εκδοθούν αποφάσεις που θα επιβάλλουν στους Δήμους να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις που θεωρούνται παράνομες; Και αν ναι, εφόσον είναι ήδη σε ισχύ σύμβαση του Δήμου Αθηναίων για τη μίσθωση των παράνομων πλαισίων, ποιος θα χρεωθεί τη ζημία από τη λύση της σύμβασης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία – Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νίκος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γιώργος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

 

 

Previous ArticleNext Article