Λάρισα

Επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στη Λάρισα – Ποιοι οι κίνδυνοι

Επιβαρυμένη τα τελευταία 24ωρα η ατμόσφαιρα της Λάρισας λόγω και του φαινομένου της μεταφοράς σκόνης από την Αφρική, ενώ με αφορμή τις συνθήκες που επικρατούν ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλά στη LarissaPress για τις επιπτώσεις στην υγεία μας, το τι πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες και όσοι αθλούνται σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και για το πόσο πιο «ευάλωτοι» γίναμε μετά την πολύμηνη χρήση της μάσκας.

Δίχως να παραβλέπει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «γενικά το φαινόμενο δεν έχει αθροιστική δράση», σημειώνοντας μάλιστα πως οι ρύποι των τζακιών δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη ανησυχία.

«Το φαινόμενο καταγράφεται για μικρό χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου δεν έχει αθροιστική δράση, ωστόσο ευπαθείς ομάδες και άνθρωποι με άσθμα ή ΧΑΠ καλό θα ήταν να αποφεύγουν την έκθεσή τους ή να το κάνουν με τη χρήση μάσκας, καθώς η αφρικανική σκόνη σωρεύεται τραυματίζοντας τους αεραγωγούς», αναφέρει ο κ. καθηγητής.

Απαντώντας σε ερώτηση της LarissaPress σχετικά με την άθληση σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής Πνευμονολογίας συστήνει αυτή να αποφεύγεται κατά τις ημέρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου, ενώ σημειώνει πως παρά την πολύμηνη χρήση της μάσκας δεν καταγράφονται επιπλέον προβλήματα-λόγω και της αφρικανικής σκόνης- με την αφαίρεσή της, επισημαίνοντας πάντα πως άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ζητήματα με το αναπνευστικό τους καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιούν το επίμαχο διάστημα.

Ε.Π.

larissapress.gr

Previous ArticleNext Article